Slovenija
7 ogledov

Davek višji od dva- do osemkrat

Nepremičnine Shutterstock
Obrtnica, ki se ukvarja z mizarstvom, bi morala namesto dosedanjih 2.400 plačati 10.000 evrov na leto.

"Opozorila obrtno-podjetniške zbornice (OZS) o tem, da bo davek na nepremičnine nepravičen, so bila pravilna," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik upravnega odbora OZS Branko Meh. Ocenil je, da bo davek skupaj z drugimi obremenitvami povzročil stagnacijo v podjetništvu in obrti ter nekonkurenčnost na trgu.

Odločitev ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo izdajo davčnih odločb, po njegovem mnenju kaže na to, da je z zakonom nekaj narobe. Pričakuje, da bo ustavno sodišče zakon razveljavilo oziroma zakonodajalcu naložilo ustrezne spremembe. 

Informativni izračuni pokazali napake

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič je izrazil zadovoljstvo, da ustavno sodišče ni zadržalo izvajanja celotnega zakona in je dopustilo izdelavo informativnih izračunov, da se je pokazalo, koliko je napak.

Opozoril je na visoko obdavčitev starih hiš, ki so nerezidenčne in jih veliko tudi ne smejo porušiti, ker so spomeniško zaščitene. Kmetom svetuje, naj poskušajo na geodetski upravi doseči, da se bodo omenjene stare hiše opredelile kot pomožni kmetijski objekti.

Od dva- do osemkrat višji

Davčna svetovalka pri OZS Božena Macarol je dejala, da so izračuni potrdili ocene, da bo davek kljub lanski indeksaciji vrednosti nekaterih nepremičnin od dva- do osemkrat višji od dosedanjega nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč in davka na premoženje.

Z 2.400 na 10.000 evrov

Obrtnica Marija Jagodic, ki se 29 let ukvarja z mizarsko dejavnostjo in zaposluje deset oseb, je povedala, da se jim bo obdavčitev povečala z 2.400 na 10.000 evrov na leto, kar da je za to panogo ob hudi konkurenci, plačilni nedisciplini in padanju marž nemogoč znesek.

Kmetovalec iz Gorenjske Janez Kert je opozoril, da bodo plačevali trikrat višji znesek, kot so ga z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča. Za eno od zemljišč, ki je namenjeno kmetijski obdelavi, zavedeno pa je kot zemljišče za gradnjo, so mu izračunali višji davek kot za parcelo s hišo.

Komentarjev 7
  • suzana.kos 16:56 24.februar 2014.

    jaz sem do zdaj plačevala na leto 84 evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. po novem naj bi imela davka 240 evrov, a mi je gurs poslal obvestilo o davku za 651 evrov!! ker nisem posebej prijavila številke stanovanja pri ...prikaži več prijavi stalnega prebivališča!!! a sem jo leta 2000 sploh imela? nisem. a ima številko gurs. ima. a me je kdo prej obvestil, da moram prijaviti pri prebivališču tudi številko stanovanja? ni. ker bi to že zdavnaj uredila. naj se j....zdaj bom stala v vrsti, ker so nesposobni do amena.

  • Johan Spohan 14:40 24.februar 2014.

    In kaj je ta tvoj Janša - prefarban komunajzar prav tako kot Jankovič, Pahor,......

  • majdas 14:19 24.februar 2014.

    Se opravičujem dvakratni objavi ...... mogoče je problem tako pereč, da se je 2x objavilo ... ? :P