Slovenija
257 ogledov

Davek za garažo bo 0,5-odstoten

Ljubljana 05.11.2013 Celovski dvori stavba, stanovansjki bloki, stanovanja, gara Saša Despot
Obdavčitev. Enaka, če je garaža v stanovanjskem ali poslovnem objektu.

Za vse garaže, ki so v lasti fizičnih oseb, bo treba plačati 0,5-odstotni davek ne glede na to, ali so v istem bloku kot stanovanje ali ne, so pojasnili na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs).

Ni poslovni prostor

Naš bralec ima parkirni prostor v garažni hiši v bližini bloka, v katerem živi. Kot je razumel iz izpisa Gursa, je parkirni prostor klasificiran kot poslovni prostor, zato ga je skrbelo, da bo moral zanj plačati 0,75-odstotno davčno stopnjo. Pri deset tisoč evrov vrednem parkirnem mestu je to 75 evrov.

Na Gursu pojasnjujejo, da se bo parkirni prostor obdavčil z davčno stopnjo za druge stavbe, ki je 0,5 odstotka, ne pa z davčno stopnjo za poslovne prostore, ki je 0,75 odstotka, ali z 0,15-odstotno davčno stopnjo, ki velja za stanovanjske nepremičnine. Dodajajo, da je parkirni prostor evidentiran kot svoj del stavbe, ker se lahko tudi ločeno kupi ali proda in ker ni namenjen bivanju. Pri delih stavbe pa se bo za obdavčitev upoštevala dejanska raba, ki je evidentirana v registru nepremičnin. Za garaže je to 1242003 – pokrito parkirišče.

Komentarjev 2
  • ac-dc 15:16 16.december 2013.

    Polži se že pospešeno selijo iz Slovenije.

  • Žurnalček 12:05 16.december 2013.

    PVMLM pozabil ste na kleti in drvarnice , ter pasje ute pr hišah! CIGANI !