Slovenija
80 ogledov

Davkarija mu je že pobrala

evro, evri, štetje, denar Shutterstock
Kudić, šef največjega davčnega dolžnika, mora v sredo na sodišče.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo v sredo zaradi domnevne davčne utaje začeli soditi Zlatanu Kudiću, lastniku propadlega podjetja Maxicom, ki je največji davčni dolžnik med podjetji.

Lahko prizna sam

To pomeni, da bo v sredo na predobravnalnem naroku sodišče Kudiću najprej ponudilo možnost, da sam prizna krivdo in se v zameno za to s tožilstvom pogodi za kazen, s katero bi se strinjala tako Kudić kot tožilstvo. Če te možnosti ne bo izkoristil in davčne utaje ne bo priznal, mu bodo v naslednjih mesecih sodili.

Začasno ob pet ur


Grozi mu najmanj osem let zapora, ker naj bi njegovo podjetje v stečaju utajilo za več kot 24 milijonov evrov davka. Del te škode, ki naj bi jo povzročil državi, bi Kudić lahko odplačal s svojim premoženjem, ki se mu je bil prisiljen začasno odreči. Vsaj do konca julija ne sme razpolagati s petimi ročnimi urami kot delom premoženja, ki mu ga je sodišče na predlog tožilstva začasno zamrznilo. "V skupni vrednosti najmanj 39 tisoč evrov," poudarjajo na sodišču. To ni edino premoženje, ki ga Kudić lahko dokončno izgubi, če in ko sodišče pravnomočno odloči, da je z davčno utajo državi povzročil škodo. "Nepremičnine v lasti obtoženega Kudića je zasegla že davčna uprava, zato državni tožilec ni predlagal tudi začasnega zavarovanja na nepremičninah," dodajajo na sodišču.

Zaslužil šest milijonov

Specializirano tožilstvo je zaradi domnevne davčne utaje obtožnico proti njemu vložilo konec januarja. Neuradno mu očitajo tudi pranje denarja in ponarejanje listin. S temi oblikami gospodarskega kriminala naj bi Kudić nezakonito zaslužil skoraj šest milijonov evrov. Konec novembra 2011 naj bi mu namreč kriminalisti, neuradno, med hišno preiskavo zasegli več dokumentov, ki naj bi to tudi dokazovali.

Komentarjev 3
  • dragec 14:35 09.maj 2013.

    Lahko, ampak .........da bi se zapomnil za vse večne čase

  • JANEZON 14:25 09.maj 2013.

    re: Dragec.ti bi ga tja poslal poleti,kajne?Isti bebec si kot naša sodnija............

  • dragec 13:17 09.maj 2013.

    PREDLAGAM - ALTERNATIVNO PRESTAJANJE KAZNI - NA GOLEM OTOKU