Slovenija
5 ogledov

Debelih vedno več mladih

Če imate prijatelje s čezmerno težo, ste na dobri poti do nje tudi sami. (Foto: Žurnal24 main
S prekomerno težo se tudi pri nas srečuje vedno več ljudi. Zaskrbljujoče je, da debelost narašča pri otrokih. Sicer pa brez gibanja, sadja in zelenjave ne pričakujte, da boste večno suhi.

Slovenija se tako kot druge razvite države sooča z vedno večjim problemom debelosti. Res da ta še ni tako velik kot v ZDA, kjer je predebelih kar 66 odstotkov ljudi, pa je mogoče pri nas v zadnjih letih opaziti, da je predebelih vedno več otrok in mladostnikov.

Nujna sprememba življenjskega sloga
Kot je za zurnal24.si povedala Vesna-Kerstin Petrič iz ministrstva za zdravje, so za to krive predvsem nezdrave prehranske navade. Otroci tako zaužijejo premalo sadja in zelenjave, jedo sladkarije in pijejo sladkane pijače.

 

Prekomerno hranjenih že več kot polovica Slovencev

Po podatkih CINDI Slovenija je v Sloveniji v povprečju 54,6 odstotka odraslih, ki so prekomerno hranjeni in 15 odstotkov odraslih, ki so debeli.

Delež debelih je višji v podeželskem okolju (17%) kolt v primestnem (15%) in mestnem (12%), kar lahko povezujemo s tradicionalnim načinom prehranjevanja na deželi.

Kar petina petnajstletnih deklet pa je na dieti, saj se ocenjujejo kot predebele. Otroci pa telesne teže ne uravnavajo s primerno telesno dejavnostjo, saj jih prej kot šport zanima televizija in računalnik.

Samo za primerjavo. Leta 1987 je bilo predebelih 15,6 odstotkov fantov in prav toliko deklet v starosti od 6 do 19 let. Dvajset let kasneje pa se je delež pri fantih povečal na kar 28,9 odstotka, pri dekletih pa na 24,1 odstotek.

Posebne delavnice za zdravljenje debelosti
Medtem ko bodo v ZDA čez nekaj mesecev svojo ambulanto lahko odprli tudi zdravniki, ki se bodo specializirali zgolj za zdravljenje debelosti, pa se pri nas problema debelosti lahko posamezniki lotijo tudi s pomočjo zdravniško nadzorovanih programov.

Slednji niso namenjeni zgolj hujšanju, ampak tudi spremembi življenjskega sloga. Programi tako posameznike naučijo, da lahko novo težo obdržijo le z uživanjem zdrave prehrane in z več gibanja.

V take programe predebele napotijo zdravniki v primarnem zdravstvenem varstvu, delavnice pa se financirajo iz sredstev zdravstvenega zavarovanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.