Slovenija
24 ogledov

December zaznamovala deflacija

Bencin podražitve Bobo
Cene življenjskih potrebščin so se decembra znižale za 0,6 odstotka. Na letni ravni so se cene povišale za dva odstotka. V letu 2011 so se goriva podražila za petino.

Statistiki so decembra največja znižanja cen opazili pri oblekah in obutvi, komunikacijah in stanovanjski opremi. Na znižanje cen so najbolj vplivali decembrski popusti, saj so bila oblačila cenejša za 6,2 odstotka, obutev za 5,5 odstotka, tkanine za 4,4 odstotka, so sporočili iz Statističnega urada RS.

V zadnjem mesecu leta so se znižale tudi cene hrane in pijače. Največja znižanja je bilo mogoče opaziti pri sadju (4,5 odstotka) in olju (0,8 odstotka). Pocenile pa so se tudi bolnišnične storitve, in sicer za 3,7 odstotka.

Meso je bilo dražje

Med podražitvami so najbolj izstopali izdelki v podskupinah domače hišne živali in izdelki (za 3,1 odstotka), cvetje in izdelki za vrtnarstvo (za 2 odstotka) ter počitnice v paketu (za 1,7 odstotka). Oprema za šport pa se je predvsem zaradi prednovoletnih popustov v povprečju pocenila (za 3,7 odstotka). Decembra se je podražilo tudi meso (v povprečju za 1,1 odstotka).

Ob koncu leta se je letna inflacija ustavila pri dveh odstotkih (lani 1,9 odstotka), povprečna letna pa pri 1,8 odstotka (lani prav tako 1,8 odstotka).

Umar: šibka gospodarska aktivnost

Podatek o inflaciji v letu 2011 kaže na nadaljevanje umirjenih inflacijskih gibanj. Ob vplivih iz tujine je gibanje cen letos zaznamovala predvsem šibka gospodarska aktivnost v Sloveniji, so objavo o decembrski in letni inflaciji komentirali v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj.

V Umarju pričakujejo, da se bodo umirjena cenovna gibanja ob predvideni upočasnitvi gospodarske aktivnosti v Sloveniji in v celotnem evrskem območju nadaljevala tudi v prihodnjem letu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.