Slovenija
9 ogledov

Decembra največ vojaku

Žurnal24 main
Za decembrske plače v javnem sektorju dobrih 288 milijonov evrov. Zdravnike, ki praviloma zasedajo vrh plačne lestvice, prehitel vojak. 12.574 evrov bruto mesečni prihodek na račun poračuna.

Major Aleš Štimec, poveljnik letalske šole Slovenske vojske, je decembra prejel 12.574 evrov bruto izplačila, pišejo današnje Finance. Njegova redna mesečna plača je sicer znašala 5.280 evrov bruto, razlika gre na račun poračuna. Podal naj bi ugovor zaradi neizplačane plače za višji plačni razred in za neizplačane dodatke.

Na naša vprašanja so nam na ministrstvu pojasnili, da je major Aleš Štimec zahtevo za uveljavljanje pravic iz delovnega razmerja naslovil na ministrstvo, ki je njegovi zahtevi delno ugodilo.

"Gre za poračun položajnega dodatka ter razlike v plači na podlagi dejansko opravljenega dela," pojasnjujejo na ministrstvu.  

    Nanje smo naslovili tudi vprašanje, koliko ugovorov za plače je še v teku,  saj vemo, da je tudi vrh julijske lestvice najvišjih izplačil krojil zaposleni v Slovenski vojski; generalmajor Šteiner, ki je tako visoko izplačilo dobil ravno tako na račun poračuna za nazaj. O teh dodatkih smo že poročali.

    Natančnega števila ugovorov, ki so v teku, nam s Morsa niso sporočili.

    Takoj za vojakom zdravniki
    Druga decembra najbolj plačana v javnem sektorju je anesteziologinja ljubljanskega kliničnega centra Ivanka Bertoncelj. Po podatkih Financ je za redno delo 174 ur zaslužila 4.678 evrov bruto, za dežurno službo 168 ur pa 6.932 evrov. Skupno je po podatkih UKC-ja delala 342 ur oziroma povprečno 11 ur dnevno – če je delala čisto vseh 31 dni v decembru.

    Za petami ji je anesteziologinja ptujske bolnišnice, ki je za skupno 327 opravljenih ur decembra prejela 11.265 evrov bruto plače.

    V dveh letih 29 odstotkov navzgor
    Po podatkih Ajpesa je pred dvema letoma 31.428 zaposlenih v zdravstvu prejelo 49 milijonov evrov. Lani decembra je 31.548 zdravstvenih delavcev državno blagajno stalo dobrih 63 milijonov evrov. V dveh letih so se jim plače povišale za 29 odstotkov.

    Za celotni javni sektor (157.252 delavcev) je sicer decembra lani država odštela dobrih 288 milijonov evrov, kar je 17,5 odstotka več kot pred dvema letoma.

    Komentarjev 0
    Napišite prvi komentar!

    Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.