Slovenija
20 ogledov

Decembra naval Italijanov

Vedno več obiskovalcev v Ljubljano privede svetlobna okrasitev, pravijo v zavodu Žurnal24 main
Število nočitev v Ljubljani od maja narašča. Na silvestrovo hoteli polni.
Prevlada Italijanov
Turisti. Prestolnico decembra tradicionalno obišče največ Italijanov, pravijo v Turizmu Ljubljana in dodajajo, da se bo slika ostalih narodnosti najbrž nekoliko spremenila, saj lani med drugim še ni bil sproščen vizumski režim s Srbijo. Italijani so na prvem mestu tudi na seznamih omenjenih hotelov.

“Število nočitev v Ljubljani narašča vse od maja,” je o obisku prestolnice povedala Petra Stušek iz zavoda Turizem Ljubljana. V prvih 11 mesecih so našteli več kot 500 tisoč nočitev turistov, kar je za dobrih pet odstotkov več kot v istem obdobju lani. Za letošnje silvestrovo bodo ljubljanski hoteli po prvih napovedih zavoda povprečno zasedeni več kot 60-odstotno, med božičnimi prazniki pa precej manj.

Polno na silvestrovo
V hotelu Mons tako za božič načrtujejo največ 25-odstotno zasedenost, v hotelu Slon od 20- do 30-odstotno, v drugih pa števila niso povedali. Dodali so le, da pričakujejo manj gostov kot konec meseca, ko naj bi bilo kar šest ljubljanskih hotelov stoodstotno zasedenih.

Obiskovalce najbolj zanimajo praznični sejmi in možnosti nakupovanja.
Petra Stušek, Turizem

Nasploh je število gostov večje kot lani, a vpliv gospodarske krize še opažajo. “Kriza se močno pozna pri številu in strukturi prenočitev, predvsem pa pri doseženih cenah,” je povedal Gregor Gorenc, vodja prodaje v hotelu Mons. V hotelu Ljubljana Resort ugotavljajo, da zaradi krize gostje bistveno manj zapravljajo. “Za naprej so napovedi malo bolj optimistične, se pa kriza še zmeraj močno pozna in je turizem močno prizadela. Nočitve naj bi drugo leto naraščale, je pa vprašanje, kaj se bo zgodilo s cenami,” meni Jernej Osterman, direktor prodaje v Austria Trend hotelu Ljubljana. Tudi v hotelu Park letos še ne bodo dosegli številk izpred dveh let. “Kljub temu pa beležimo rast,” so povedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.