Slovenija
21 ogledov

Decembra več kot 124.000 brezposelnih

Ljubljana 16.12.10, Zavod za zaposlovanje, parmova, foto: Benjamin Kovac Benjamin Kovač
Brezposelnost se je zvišala na raven, ki so jo našteli v prvih dveh mesecih lanskega leta.

Decembra lani je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 124.015 brezposelnih, kar je 3,9 odstotka več kot novembra in pet odstotkov več kot decembra predlani. Decembra lani se je na novo prijavilo 10.970 brezposelnih oseb, kar je 20,2 odstotka več kot novembra in 16,7 odstotka manj kot decembra lani.

Decembra se je brezposelnost ponovno hitro povečevala, saj so se na zavodu v večjem številu prijavljale brezposelne osebe, ki jim je prenehala zaposlitev za določen čas.

Lani je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 119.827 brezposelnih oseb, kar je 8,8 odstotka več kot predlani, so sporočili z zavoda.

Med novoprijavljenimi je bilo 1.371 iskalcev prve zaposlitve, 2.206 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 6.042 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Brezposelnost večja po vsej državi

Decembra se je v primerjavi z novembrom brezposelnost povečala v 11 območnih službah zavoda, le v območni službi Nova Gorica se je nekoliko zmanjšala (za 0,1 odstotka). Število brezposelnih se je najbolj povečalo v območnih službah Sevnica (+8,1 odstotka), Murska Sobota (+7,8 odstotka), Ptuj (+7,4 odstotka) in Maribor (+4,4 odstotka), v preostalih območnih službah pa se je število registriranih brezposelnih oseb povečalo manj kot na ravni države, kjer je bilo povečanje njihovega števila 3,9-odstotno.

Najbolj na udaru mladi

Decembra so se v primerjavi z novembrom v strukturi povečali deleži brezposelnih oseb v starosti od 30 do 39 let in od 40 do 49 let. Postopno se je še naprej povečeval delež dolgotrajno brezposelnih oseb, hkrati so se povečali deleži brezposelnih oseb brez strokovne izobrazbe in brezposelnih s poklicno izobrazbo ter brezposelnih moških.

Medletna primerjava strukture brezposelnosti pa kaže, da so se zaradi neugodnih zaposlitvenih razmer, ki so še zlasti prizadele mlade, v obdobju enega leta povečali delež brezposelnih žensk, delež iskalcev prve zaposlitve, s tem pa tudi delež brezposelnih v starosti od 15 do 29 let. Večjo kategorijo so decembra  predstavljale tudi brezposelne osebe v starosti od 30 do 39 let, kategorija dolgotrajno brezposelnih oseb, brezposelni s srednjo splošno oziroma strokovno izobrazbo ter brezposelnih s terciarno izobrazbo.

Komentarjev 1
  • ennanova 11:24 07.januar 2014.

    Razvoja družbe ne bo brez miselnega preskoka Sprejem proračuna strukturnih skladov EU za naslednjih sedem let označuje začetek novega razvojnega ciklusa. To je za Slovenijo pomemben…http://za-misli.si/kolumne/bojan-radej/1386-razvoja-druzbe-ne-bo-brez-miselnega-preskoka