Slovenija
4 ogledov

Decembra vreča prazna

slovenija 30.09.13, Jurij Furst, Samo Fakin, NK Zavoda za zdravstveno zavarovanj Anže Petkovšek
Zavod za zdravstveno zavarovanje. V leto 2014 bo prenesenih 80 milijonov evrov plačil.

"Prihodnje leto bomo tekli še nekaj krogov in poskušali dodatno zagotavljati denar za ohranitev kakovosti zdravstvenih storitev ali pa bo treba zniževati zdravstvene pravice. Imamo samo ti dve možnosti," napoveduje direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) Samo Fakin. Po izračunih ZZZS bo interventni zakon, od katerega so si obetali sto milijonov evrov, zdravstveni blagajni prihodnje leto prinesel le 29 milijonov evrov prihrankov.

Najti bo treba 50 milijonov

"Z upoštevanjem interventnega zakona in prenosom obveznosti v leto 2015 bo zavod moral sprejeti še ukrepe v višini 50 milijonov evrov," pravi Fakin. Ministrstvi za finance in za zdravje so zaprosili za usmeritve pri pripravi ukrepov. Možnosti, ki jih omenja Fakin, pa so prenos sredstev iz državnega proračuna, znižanje davka na zdravila in dodatno nižanje cen izbranih zdravstvenih storitev. Že sredi decembra pa bo po napovedih Fakina zmanjkalo sredstev za plačilo vseh storitev izvajalcem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.