Slovenija
116 ogledov

Decembrske prevare na spletu: Vinjeta brezplačno? Dajte no!

Facebook nagradna igra Varni na internetu
December je veseli mesec tudi za spletne goljufe. Ti na nas prežijo ob nakupovanju, s prevarami na družbenih omrežjih in v predalu elektronske pošte. Svetuje portal Varni na internetu, ki deluje pod okriljem centra SI-CERT.

Nakupovanje daril v spletnih trgovinah se lahko konča z veliko slabe volje, če boste v teh dneh naleteli na lažne spletne trgovce, opozarja portal Varni na internetu.

Za krinko ugodne ponudbe in velikih znižanj znanih blagovnih znamk se namreč skrivajo spletni goljufi. Ti za potrošnika postavijo spletno trgovino, ki je samo kulisa. Za lepimi fotografijami izdelkov priznanih blagovnih znamk pa ne stoji legitimno podjetje.

Michael Kors lažna trgovina | Avtor: Varni na internetu Varni na internetu
Možni scenariji ali kaj se vam lahko zgodi, če nakupujete v lažni spletni trgovini

Plačate za izdelek, ki pa ga nikoli ne prejmete. Ko boste skušali kontaktirati prodajalca, vam ta na vašo elektronsko pošto preprosto ne bo odgovoril, slej ko prej bo tudi lažna spletna trgovina izginila in vse bo tako, kot da nikoli ni obstajala. Samo v vaši denarnici se bo poznalo. V primerih, ko naročamo blago iz tretjih držav, nas pri oškodovanju ne ščiti nobena evropska institucija ali pravna osnova, na katero bi se lahko sklicevali, opozarja portal Varni na internetu.

Izdelek bo trgovec zares poslal, a ta ne bo niti slučajno podoben naročenemu (ne po kvaliteti izdelave in materialu, ne po videzu). Sumljive pakete, ki niso označeni v skladu z vsebino, preverja carinska uprava in tu se bo šele začel neskončen boj s papirji in dokumentacijo. Svoj nakup boste Carinski upravi morali dokazati z računom in mestom nakupa, kje pa bo takoj razvidno, da ste kupili ponaredek. Intelektualne pravice svetovnih blagovnih znamk v Sloveniji ščiti njihov zastopnik – podjetje, tudi on bo obveščen o prispelem ponaredku. Dokazovati boste morali, da ste izdelek kupili v dobri veri, da je res originalen ter da niste kršili intelektualnih pravic. V nasprotnem primeru lahko na vas čaka položnica za plačilo stroškov uničenja ponaredka – v višini 60 evrov!

Morda ste kupovali v lažni spletni trgovini, kjer ste za plačevanje morali v spletno stran vnesti svoje plačilno sredstvo. Potem obstaja velika verjetnost, da je bilo to plačilno sredstvo zlorabljeno. V tem primeru morate kar najhitreje preklicati kreditno kartico.

‘Srečno novo leto!’ ali virus v čestitki

Na vaš elektronski naslov vam piše znanec; ‘Srečno novo leto! Poglej čestitko, ki sem jo naredil zate.’ Decembra se prek priponk v elektronski pošti že nekaj let širijo virusi. En sam nepremišljen klik na škodljivo priponko in …

Tudi sicer se večina virusov razširi prav prek elektronske pošte. Virusi, ki prestrezajo naša gesla, bančni trojanci, izsiljevalski virusi. Za iztekajoče se leto 2015 lahko rečemo, da ga je zaznamovala poplava izsiljevalskih virusov, ki so s svojim pohodom dodobra prestrašili slovenske spletne uporabnike in se na njihov račun tudi zajetno okoristili. Virusi, ki so se širili pod pretvezo različnih priponk; neplačanega računa, življenjepisa, fotografije …

Božična vinjeta na Facebooku?

Facebook nagradna igra | Avtor: Varni na internetu Varni na internetu

Žal vas moramo razočarati. Facebook strani, ki podarjajo Božične vinjete in podobno so lažne, tudi v tem primeru gre za prevaro. Za izžrebanca izberejo lažni profil, ki so ga po vsej verjetnosti ustvarili prav avtorji lažne strani. Še slabše se godi izžrebancem, ki jih kontaktirajo administratorji strani z navodilom: ‘Da bi prejeli nagrado, morate na telefonsko številko 6888 poslati SMS z vsebino PSC kupim 50. Prejeli boste kodo, ki jo sporočite nam!’

Uporabniki, ki sledijo tem navodilom, nagrade seveda ne prejmejo, ampak s tem sporočilom začnejo postopek za nakup predplačniške kartice Pay Safe Card v vrednosti 50 evrov. Ko kodo nakupa sporočijo Facebook strani, jih tam zablokirajo, da ne morejo ničesar več komentirati in na prevaro opozoriti ostale. Na koncu tako ostanejo brez novega iPhona in brez 50 evrov!

Komentarjev 1
  • wester62 15:33 09.december 2015.

    le koliko jih nasede in jim napolni žepe,sebe pa spravijo v neroden položaj. vse to je marketinška igra. sicer pa vsak zase odgovarja kako bo zabredel. ja pa jada ,avto dobiš za en klik,hahaha