Slovenija
633 ogledov

Podeljenih bo tisoč štipendij, kdo je do nje upravičen

Dijaki Pixell
Odprt razpis za štipendije v deficitarnih poklicih.

Dijaki, ki bodo v prihodnjem šolskem letu prvič obiskovali prvi letnik srednjega poklicnega izobraževanja, lahko že oddajo vlogo za pridobitev štipendije za deficitarne poklice. Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije bo vloge sprejemal do vključno 20. septembra 2018.

Med deficitarne poklice sodijo: kamnosek/kamnosekinja, mehatronik operater/operaterka, izdelovalec/izdelovalka kovinskih konstrukcij, instalater/instalaterka strojnih instalacij, oblikovalec kovin orodjar/orodjarka, elektrikar/električarka, avtokaroserist/avtokaroseristka, pek/pekarka, slaščičar/slaščičarka, mesar/mesarka, tapetnik/tapetničarka, mizar/mizarka, zidar/zidarka, klepar-krovec/kleparka-krovka, izvajalec/izvajalka suho montažne gradnje, tesar/tesarka, slikopleskar-črkoslikar/slikopleskarka-črkoslikarka, pečar/pečarka, gozdar/gozdarka, dimnikar/dimnikarka, steklar/steklarka

Dvojezični izobraževalni programi: ekonomski tehnik/ekonomska tehnica (IS), ki se izvaja v italijanskem jeziku, mehatronik operater/operaterka (DV), ki se izvaja v madžarskem jeziku, strojni tehnik/strojna tehnica (DV), ki se izvaja v madžarskem jeziku, kemijski tehnik/kemijska tehnica (DV), ki se izvaja v madžarskem jeziku

Štipendija ne vpliva na višino otroškega dodatka

Podeljenih bo 1000 štipendij v višini 100 evrov mesečno v celotnem obdobju izobraževanja. Prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in na višino plačila dohodnine. Dijak lahko istočasno prejema državno/Zoisovo štipendijo. Štipendija za deficitarne poklice pa ni združljiva s kadrovsko štipendijo.

V primeru, da dijak ponavlja isti letnik oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.
Če bodo na skladu prejeli več vlog, kot je na voljo sredstev, bodo vloge razvrščali glede na višjo povprečno oceno v zaključnem razredu osnovne šole in višjo povprečno oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

Komentarjev 2
  • Marcel Pravnik 12:52 18.junij 2018.

    zidarka

  • Pepe007 11:52 18.junij 2018.

    Neumno je, da dvospolno poimenovanje zamegljuje berljivost in da se sploh uporablja v času, ko človeka ne smeš več vprašati po spolu in tudi smisla nima, ker ga konec koncev lahko jutri menja.