Slovenija
28 ogledov

"Degradacija Istre"

David Stepan je menil, da tretji pomol v Luki Koper ni potreben. Ankarančani pre Žurnal24 main
Pristanišče. Na javni razpravi občani odločno proti širitvi koprskega pristanišča.

"Ostro zavračamo DPN, saj to pomeni degradacijo Slovenske Istre. Pretovor premoga naj se poslovi iz Luke Koper in na mestu sedanjega drugega pomola za razsuti tovor naj se umestijo kontejnerji, s tem tretji pomol ni več potreben," je dejal David Stepan, iz Zelenih Kopra na včerajšnji javni obravnavi Državnega prostorskega načrta (DPN) za Luko Koper, ki se jo je udeležila kakšna stotina občanov.

DPN med drugim predvideva podaljšanje prvega pomola za sto metrov, drugega pomola za 560 metrov in izgradnjo tretjega pomola.

Zasedla bo cel zaliv
"Po našem mnenju je projekt dober in ekološko obarvan. Luki Koper pa bo omogočil, da ohrani vlogo gonilne sile v Sloveniji," je ob tem dejal Mitja Pavliha, generalni direktor direktorata za prostor.

Metod Mezek, nekdanji nadzornik v Luki Koper, je poudaril, da luka že sedaj zaseda dve tretjini koprskega zaliva, z DPN pa bo kar celega.

"Kot Ankarančan ne morem sprejeti dejstva, da je razvoj luke pogojen s širitvijo, saj ima dovolj prostora, ki je neizkoriščen," je še povedal.

Zbrali 4.500 podpisov
Stepan Robert je v imenu ankaranske civilne iniciative proti gradnji tretjega pomola predložil 4.500 podpisov proti gradnji, od teh je 2.500 podpisov Ankarančanov.

"Školjčno sipino je potrebno ohraniti, urediti izliv reke Rižane ter prenehati z razsutim tovorom, ki negativno vpliva na naše zdravje," dodaja Stepan.

Ankarančan Zoran Okuža pa je dejal, da novi DPN slabša bivalno kakovost Ankarančanov in predlagal prenos pretovora blaga iz pomolov na zaledje luke.

"Glede svetlobnega onesnaženja iz luke pa lahko povem, da se sredi noči da brati knjigo kar samo z osvetljavo iz Luke Koper," je dodal Okuža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.