Slovenija
38 ogledov

''Degradacija v odvisnost''

Namesto da bi se veselili skorajšnje preselitve v nove prostore, zaposlene v muz Žurnal24 main
Notranjski muzej. Bo občina ignorirala celo Sazu? Opozorilo z ministrstva.

Še enkrat premislite, ali je odlok umesten in koristen z vidika posledic. Gre za vprašanje obstoja muzeja.” Tako je akademik, profesor Andrej Kranjc, glavni tajnik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (Sazu), v pismu županu Jerneju Verbiču sklenil vrsto svojih pomislekov o občinski nameri pripojitve muzeja zavodu Znanje, o kateri smo poročali včeraj in ki zlasti v strokovnih krogih zaradi poskusa krnitve avtonomije še vedno vzbuja veliko ogorčenje.

Najprej razgovor
Ministrstvo za kulturo
. Na odločitev občine ne more neposredno vplivati, čeprav večinsko financira muzej, je pa občini priporočilo, naj z muzejem in predstavniki sindikata opravi razgovore in skupaj z njimi preveri posledice odločitve o pripojitvi muzeja.

Za všečnost politiki
Akademiku so se pridružili tudi kolektivi številnih slovenskih muzejev, zaskrbljeni, da bi sprememba vodila v strokovno in znanstveno škodo, kar se je že pokazalo v nekaterih drugih primerih. V Slovenskem muzejskem društvu so opozorili, da gre za “degradacijo muzeja v odvisnost od občinskih uprav”, z združevanjem raznorodnih ustanov pa za večanje nepreglednosti poslovanja.

Tako ravnanje pomeni potiskanje delovanja muzeja na raven všečnosti trenutne občinske oblasti.
Breda Krašna, Pokrajinski muzej Koper

Podrejeni Kidričevi?
Direktorica zavoda Znanje je pred kratkim postala dozdajšnja direktorica občinske uprave Brigita Kidrič. Ali bi bili muzealci neposredno podrejeni njej, še ni jasno, je pa občina direktorja muzeja Dejana Vončino v preteklosti že poskušala zamenjati s kadri po svojem okusu, a ni bila uspešna.

Postojnsko občino smo včeraj vprašali, ali bo sledila priporočilom in sporno točko umaknila z dnevnega reda današnje seje, a nam ni odgovorila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.