Slovenija
1385 ogledov

Dejan Židan izvoljen za novega predsednika državnega zbora

predsednik državnega zbora Dejan Židan Anže Petkovšek Novi predsednik državnega zbora Dejan Židan.
Novi predsednik državnega zbora Dejan Židan pozval k dvigu politične kulture med poslanci.

Med 60 poslanci, ki so dvignili glasovnice, je za Židana glasovalo 49 poslancev, tri glasovnice so bile neveljavne, osem jih je bilo proti. Po izvolitvi se je Židan zahvalil za podporo pa tudi kritike. "Osebno menim, da je naša prva naloga, da si znamo povedati tisto, kar mislimo drug o drugem. Kritika ne sme biti nič slabega, saj nam nastavlja ogledalo," je dejal Židan, poslance pa pozval, naj ohranijo spoštljivost in v parlamentu skušajo dvigniti nivo politične kulture.

"Želim si, da delo v dvorani ne bo predvsem lov za medijsko pozornost in kdo bo imel bolj senzacionalistični nastop, ki gre z roko v roki z žaljenjem in nespoštljivostjo," je poudaril Židan.

"Danes je vesel dan za slovenske kmete"

"Pred sabo imamo predlog odličnega kandidata za predsednika DZ, ki verjamem, da bo na podlagi svojih izkušenj s svojimi podpredsedniki peljal DZ čez vse izzive pred nami, in teh ni malo," je v razpravi pred volitvami strankarskega kolega opisal poslanec SD Matjaž Han.

Takšnega mnenja pa niso bili v opoziciji, predvsem SDS, kjer so Židanu očitali, da je bil slab kmetijski minister in da je eden glavnih krivcev za razpad koalicije. "Danes je vesel dan za slovenske kmete," je menil poslanec Žan Mahnič, ki je izrazil tudi bojazen, da bo njihovim poslancem pod predsedovanjem Dejana Židana, kršena pravica do svobode govora, saj jih je Židan v času predvolilne kampanje označil za skrajno desnico.

"Če bi imeli kaj pameti in širine ..."

V SDS se bodo tudi tudi težko sprijaznili s tem, da Matej Tonin ni več predsednik državnega zbora: "Če bi imeli kaj pameti in širine, bi pustili Tonina, da ostane predsednik parlamenta in bi si zagotovili večjo širino in sprejemljivost koalicije, čeprav NSi ne bi bila del koalicije," je menil Anže Logar.

SDS se ukvarja predvsem z Levico

Sicer pa se je razprava bolj kot okoli izvolitve novega predsednika DZ, vrtela okoli statusa Levice, ki jo SDS označuje kot koalicijsko stranko. Branko Grims je tako menil, da je dosedanji predsednik delo opravljal korektno in kakovostno, a "levica zase zahteva vso oblast". Židanova usoda bo po njegovem mnenju enaka usodi celotne bodoče vlade, kjer bodo po njegovih besedah vsi ostali marionete, vse niti pa bo v resnici imela v rokah Levica.

Podporo Židanu je v razpravi napovedal tudi Zmago Jelinčič, predsednik SNS, v SMC pa so prepričani, da ima Židan dovolj političnih in drugih izkušenj,da bo kot predsednik parlamenta sposoben iskati kompromis in se umikati lastnim strankarskim in tudi kakšnim drugim interesom.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je Židana ocenil kot človeka s kompetencami, ki ga osebno ceni kot pozitivno osebo.

Komentarjev 6
  • Harrison 07:38 24.avgust 2018.

    Jurša - koliko ti je nakazal, da trosiš take nebuloze ?

  • Avatar olor
    olor 22:47 23.avgust 2018.

    Ma kako se ta židan spreneveda, da popizdiš.

  • tomaz 21:25 23.avgust 2018.

    "Želim si, da delo v dvorani ne bo predvsem lov za medijsko pozornost in kdo bo imel bolj senzacionalistični nastop"...Glede na prejšnje nastope nekaterih v zadnjem mandatu, tudi nekaterih danes, predvsem iz vrst SDS, se bo temu težko izogniti. Tudi ...prikaži večTudi danes smo poslušali stari model razprav, kaj kdo je in kaj kdo ni, namesto da bi razpravljali kako naprej in kaj storiti, da se zadeve začnejo sanirati.