Slovenija
78 ogledov

Dejan Židan je bil kužen že dva tedna pred pojavom bolezenskih znakov

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Ministra Dejana Židana zaradi hepatitisa A zdravijo na UKC Maribor. Kje se je minister nalezel, zaenkrat ni znano, znano pa je, da je okuženi prenašalec bolezni, s katero se lahko okuži vsak, že dva tedna preden se pojavijo simptomi.

Človek viruse hepatitisa A zaužije s hrano, vodo ali preko umazanih rok. Virus se določen čas izloča z blatom obolelega. Z bolnika ali nosilca virusa se povzročitelj vrača v okolje, v higiensko neurejenih razmerah se okužba širi na zdrave osebe.

Odporen na razkužila

Čas od okužbe do pojava znakov bolezni je okoli tri do štiri  tedne, lahko pa je tudi krajša, do 15 dni ali daljša, do 45 dni, odvisno od imunskega stanja osebe in kužne doze, ki jo človek prejme. V okolju virus preživi kratek čas, odporen je na razkužila.

Kužen že dva tedna pred pojavom bolezenskih znakov

Človek je kužen že dva tedna pred pojavom bolezenskih znakov, med prebolevanjem in še dva tedna po pojavu zlatenice, ko se z blatom izločajo velike količine virusov. Nekateri ljudje se okužijo ampak ne zbolijo s simptomi, vendar z blatom izločajo viruse. To so nosilci, ki širijo bolezen.

Število okužb v Sloveniji se znižuje

Število prijavljenih primerov hepatitisa A se po podatkih Nacinalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji v zadnjih letih znižuje. Od leta 1997, ko so zabeležili 99 prijav, je število prijav iz leta v leto nižje. Izjema je bilo leto 2013, ko so zabeležili 23 prijav. 

Izbruh leta 2013 - širjenje okužb preko jagodičevja

jagodičevje | Avtor: EPA EPA
Povečano število prijav v letu 2013 bi bilo lahko posledica izbruha v nekaterih evropskih državah, česar pa z epidemiološko preiskavo niso uspeli potrditi, so sporočili z NIJZ. 

Leta 2013 je hapatitis A izbruhih v 11 državah EU. Epidemiološke, mikrobiološke in okoljske analize so pokazale, da se je okužba verjetno širila z uživanjem svežega in zamrznjenega jagodičevja iz skupnega izvora v državah EU/EEA. Izvora okužbe kljub skupnim prizadevanjem EFSE, European Food Safety Authority, ECDC, držav članic in Evropske komisije niso
uspeli odkriti.

Okužbe tudi v tujini

Predlani so prejeli 11 prijav hepatitisa A. Zbolele so tri ženske in osem moških. Trije oboleli so bili mlajši od 15 let. Šest obolelih je bilo iz celjske regije, po en primer iz Ljubljane, Kranja, Maribora, Raven in Kopra. Štirje bolniki so se okužili v tujini: dva na Filipinih, eden v Maroku in na Tajskem.

Tudi družinski izbruh

Zabeležili so tudi družinski izbruh; bolezen se je najprej pojavila pri moškem, ki bi se lahko okužil pri delu in je okužil ženo in otroka. Otroka sta prebolela okužbo brez kliničnih znakov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • valerijakregar 22:14 17.maj 2016.

    ej žurnalovci, top tema današnjega dne je vendar :http://nova24tv.si/aktualno/v-zivo-ob-1230-ovadba-milana-kucana-zaradi-veleizdaje-slovenije/a morda spite ?

  • valerijakregar 17:56 17.maj 2016.

    a ga sploh kdo pogreša ?????????????????????????????jecljanje v eter so mu pa že davno prepovedali.jim je delal slabo reklamo s svojim neinteligentnim blebetanjem.

  • Božidar Dinič 16:26 17.maj 2016.

    baje je to od govna