Slovenija
60 ogledov

Dejan Židan odpuščen iz bolnišnice

Dejan Židan Anže Petkovšek
Židan po šestih dnevih odpuščen iz bolnišnice.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana, ki so ga v soboto zaradi hepatitisa A sprejeli na zdravljenje v UKC Maribor, je odpuščen iz bolnišnice. 

Kot so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, bo minister Židan že jutri na delovnem mestu, ko bo sprejel generalnega direktorja Regionalne konference Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo FAO, dr. Joseja Graziana Da Silvo.

Kje se je okužil?

Kje se je minister Židan okužil, ni znano. "Glede kraja in časa okužbe nam ni znano, po informacijah, ki so mi bile dostopne, pa je to zelo težko določiti, saj je bilo velilko možnosti in krajev, kjer bi se lahko okužil (s hrano, vodo, v javnih prostorih, letališčih itd.); več o tem pa bi znali povedati v bolnišnici," pravijo na ministrstvu. 

Kot je mogoče razbrati iz spletne strani ministrstva pa je bil minister Židan v začetku meseca v Turčiji, kjer se je v Antalyji udeležil Regionalne konference Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) za Evropo in Centralno Azijo, konec aprila pa na obisku v Češki republiki.

"Sodelavci, ki smo bili v stiku z ministrom, smo pozorni na morebitne spremembe pri počutju in zdravstvenem stanju, ki bi lahko nakazovale možnost okužbe in potrebo po takojšnjem obisku zdravnika," na vprašanje, ali so med sodelavci izvedli preventivne ukrepe, pravijo na ministrstvu. Bolnik je namreč kužen veliko prej, špreden se pojavijo bolezenski znaki.

Bolnik kužen že več tednov pred pojavom bolezenskih znakov

Človek viruse hepatitisa A zaužije s hrano, vodo ali preko umazanih rok. Virus se določen čas izloča z blatom obolelega. Z bolnika ali nosilca virusa se povzročitelj vrača v okolje, v higiensko neurejenih razmerah se okužba širi na zdrave osebe.

Čas od okužbe do pojava znakov bolezni je okoli tri do štiri  tedne, lahko pa je tudi krajša, do 15 dni ali daljša, do 45 dni, odvisno od imunskega stanja osebe in kužne doze, ki jo človek prejme. V okolju virus preživi kratek čas, odporen je na razkužila.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 6
  • dragec 09:14 20.maj 2016.

    SSDSS pa odstraniti, kot državne sovražnike številka ena

  • Ferluci 23:15 19.maj 2016.

    ..in SD

  • Klemen Ko 22:35 19.maj 2016.

    ma bi blo boljše, če bi bil odpuščen iz vlade