Slovenija
2 ogledov

Dejavnost bo okrnjena

V javni kuhinji je do zdaj hrano razdeljeval zaposleni prek javnih del. Nova zap Žurnal24 main
Javna dela. Rdeči križ in Sonček ostala brez delavcev prek javnih del.

Območno združenje Rdečega križa (OZRK) bo zaradi vladnega sklepa o zmanjšanju proračunskega denarja za javna dela ostalo brez dveh delavcev, center Sonček pa brez edinega, ki je bil v pomoč dvema zaposlenima v dnevnem centru.

Okrnjena bo pomoč ljudem pri dostavi paketov na dom, poleg tega pa ne bomo mogli organizirati prevozov stvari, ki jih ljudje podarijo, torej bomo dobili manj materialne pomoči za socialno ogrožene. To se je zgodilo prav v času, ko materialno pomoč ponujamo toliko družinam, kot še nikoli do zdaj,” poudarja Barbara Ozimek, sekretarka OZRK.

3 delavce prek javnih del sta skupno izgubila OZRK in center Sonček.

Tudi zaposlitev v razdelilnici hrane bodo morali nadomestiti z delom po pogodbi, kar po besedah Ozimkove pomeni velik strošek. Denar bodo morali, kot pojasnjuje, vzeti socialnim programom, zato bodo ti okrnjeni.

Prikrajšani uporabniki
V centru Sonček, kjer imajo tri invalidne uporabnike, bodo prav tako občutili izgubo. “Če bo katera od delavk odsotna, ne bomo mogli izvajati popolne oskrbe uporabnikov. Program centra je občasno okrnjen, svojce uporabnikov pa moramo prositi, naj se prilagodijo izrednim razmeram,” nam pove Damjana Pečnik iz centra Sonček.

Nevladniki iščejo rešitev
Za večino nevladnih organizacij (NVO) je zaposlitev prek javnih del edina oblika, s katero zagotavljajo delovno silo za izvedbo programov. Javna dela so sicer ukrep aktivne politike zaposlovanja in niso namenjena financiranju zaposlitev v NVO, zato je smiselno nejevoljo preusmeriti v pritisk, naj vlada celostno pristopi k reševanju tega področja,” meni Tina Cigler, vodja projekta Regijski NVO center pri društvu za razvijanje prostovoljnega dela.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.