Slovenija
276 ogledov

Dekan v nemilosti

gorenjska01.09.08...kranj...fakulteta za organizacijske vede...fov...foto: iztok Iztok Golob
FOV. Že druga anonimka o domnevnih nepravilnostih.

"Lahko fakulteto vodi nekdo, ki s svojim delom in rezultati niti svojim kolegom ne more biti v vzor? Je to slovenski model poslovne odličnosti v visokem šolstvu?" se sprašujejo pisci že druge anonimke, ki jih motijo slabi rezultati kranjske fakultete za organizacijske vede (FOV). Dekan Marko Ferjan je namreč v preteklem študijskem letu od študentov dobil oceno 0,93, kar ga uvršča na 46. mesto med 56 predavatelji na FOV, med dobrimi 1.500 predavatelji Univerze v Mariboru (UM) pa na 1.295. mesto.

Zvišali tudi šolnine

Pisci zadnje anonimke, podpisani kot trije študenti doktorskega študija na FOV, dekanu očitajo aroganco, pa tudi zamujanje na predavanja, na ocene pri njegovih obveznostih pa naj bi čakali tudi po več mesecev. Študentov pa ne moti le dekan, temveč tudi "neuspehi" fakultete. Tej se je namreč vpis drastično zmanjšal zlasti pri izrednem študiju – še leta 2009 se je vpisalo 975 izrednih študentov, v zadnjem študijskem letu pa le še 107.

Ker Ferjana včeraj nismo priklicali, smo se obrnili na rektorja UM Danijela Rebolja. Kot nam je povedal, je seznanjen z drastičnim upadom števila izrednih študentov. "Ko pade vpis, je to vedno neprijetno in boleče. Fakulteta mora v vsakem primeru sprejeti varčevalne ukrepe, navadno se to seveda naredi z zamikom. Zato je tudi FOV sprejela sanacijski načrt; kolikor sem trenutno seznanjen s tem, so za leto 2013 nekje na pozitivni ničli," je komentiral Rebolj. Eden od ukrepov sanacijskega načrta je zvišanje šolnin na izrednem študiju. "Zakaj so se tako odločili, morate vprašati dekana, zagotovo so preračunali, da se izplača," je primernost ukrepa glede na očitke o siceršnjem pešanju kakovosti študija komentiral Rebolj.

Pedagoških ocen ne gleda

O slabih pedagoških ocenah Ferjana ni želel govoriti, saj ni v navadi, da bi jih preverjal, sploh pa ne posebej za dekane. "Rečem lahko le, da sem z razvojem nekaterih fakultet lahko bolj zadovoljen, z drugimi manj. A med seboj so težko primerljive, saj so v različnih situacijah," pa je odgovoril na vprašanje, kako je zadovoljen s Ferjanovim delom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.