Slovenija
29 ogledov

Dekleta gladko pometla s fanti

Matura IFP
Čas za prijavo na jesenski rok le še jutri. Minister bo prihodnje leto premislil o spremembah mature.

Dijaki, ki jim je spodletelo na spomladanskem roku mature, se lahko na jesenski del, ki se bo začel 24. avgusta, na matičnih šolah prijavijo le še jutri. Za 7.468 kandidatov, ki so uspešno opravili poklicno ter 6.320 dijakov, ki jim je v prvo uspelo na splošni maturi, pa se začenjajo najdaljše počitnice na njihovi šolski poti.

Pokonci že od jutra

Državni izpitni center rezultate mature na spletu objavi ob 5. uri. V prvih desetih minutah si je svoje rezultate danes navsezgodaj ogledalo 2.700 maturantov, do 9. ure pa že 80 odstotkov vseh kandidatov. Pisno obvestilo o rezultatih bodo sicer skupaj s spričevali dobili na svojih srednjih šolah.

Letos je splošno maturo opravljalo 7.814 kandidatov, kar je 12 več kot leto prej. Na 39.536 pisnih in ustnih izpitih so se preizkusili v 35 predmetih na 85 različnih šolah. Njihove izpite je ocenjevalo 1.270 zunanjih ocenjevalcev, kar je državo stalo okoli 1,8 milijona evrov, izvedba poklicne mature pa 200 tisoč evrov.

Fantje pogoreli

"Ugotavljamo lahko, da rezultati ne odstopajo od prejšnjih let,“ pravi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. "V maturi se kaže veliko delo dijakov in učiteljev. Moja mantra je, da se trud, ki ga pedagogi in dijaki vložijo v učenje, obrestuje,“ še dodaja Pikalo.

Povprečno število točk je bilo letos 20, kar je le nekoliko manj od lani, prav tako je bilo v primerjavi z lani manj najboljših dijakov. Maturitetno spričevalo s pohvalo, ki ga podeljujejo tistim, ki so od skupno 34 na splošni maturi dosegli vsaj 30 točk, bo letos dobilo 318 maturantov, od tega 211 deklet in 107 fantov.

"Ti maturanti so razpršeni, saj prihajajo iz 32 krajev in 44 različnih šol,“ pojasnjuje direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Lani je bilo takšnih maturantov sicer 60 več kot letos. Zlatih maturantov z vsemi možnimi točkami je bilo lani 31, letos le še 19. Od tega je bilo 17 deklet in dva fanta. Mimogrede: v Sloveniji so ženske ne glede na povprečno visoko izobraženost še vedno plačane slabše kot moški, in sicer dobivajo 0,9 odstotka manjšo plačo. Razlika je na ravni Evropske unije še bistveno večja, saj ženske na uro dobijo 16,2 odstotka nižje plačilo od moških.

Pri poklicni maturi "je število zlatih maturantov sicer precej večje kot lani“, opozarja predsednik Državne komisije za poklicno maturo Boris Dular. Vse točke je letos doseglo 47 kandidatov, lani pa je bilo takih 37.

Komentarjev 3
  • stalker 19:50 15.julij 2013.

    auuuuu jst mam sam srednjo poklicno solo narjeno 3 letno i evo mene u nemciji delam sm k kralj kle uzivam hehe jebes ti solo in maturo i fax in use po vrsti ker potem k nardis use nemores al ...prikaži več pa ce ze dobis siht u sloveniji pa dobis placo nakonc max 1000€ pa se to zlo tesko a sola mas tako da kr glava boli tko da usi pjte u tujino najbol avstrija nemcija svica vb francija vem kako je k pogresas starse pa frende pa domac zrak sam za svojo prihodnost u sloveniji nimate kj iskat TUJINA ZAKONNNN !!!

  • BorutK 14:04 15.julij 2013.

    To Tjaša, kak feminističen naslov članka. Kako je kej honorarna zaposlitev? Si bila zelo uspešna na maturi, faks povprečje ocen 9? Dobr šiht za 25 let učenja... :P

  • JohnSmith30699 13:59 15.julij 2013.

    toliko v vedno: matura, fax...whatever...to je samo papir nič več!To da narediš maturo z odliko pove samo da si odličen suženj za kapitalski sitem ki vlada... sam nimam niti mature pa imam večjo plačo kot pa tisti s faksi,...danes ...prikaži več šteje samo še to kako se znajdeš in ne kater papir imaš v žepu, aja pa še nekaj...čimprej ven iz slovenije, tujina je zakon! vabljeni :)