Slovenija
41 ogledov

Dekleta navdušujejo za fantovske poklice

Delavka v Secopu Jerca Božič Kranjec
Če ne bo novega sofinanciranja, lahko projekt zamre.

V začetku prihodnjega leta bo potekal še zadnji dan za punce, ki ga s skoraj 300 tisoč evri sofinancira Evropska unija. „Podjetja en dan v letu odprejo svoja vrata dekletom zadnje triade osnovne šole ter jim organizirajo oglede in predstavitve naravoslovno-tehničnih poklicev v svojem podjetju, ki so tipično moški poklici,“ je predstavil projekt generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Ideja izhaja iz Združenih držav Amerike, v Evropi pa poteka že v 12 državah. V tujini imajo temu dnevu namenjen četrti četrtek v aprilu, pri nas pa ga bodo pripravili spet 24. januarja 2014. Če ne bo novega sofinanciranja, bodo v združenju s projektom sicer nadaljevali, vendar zagotovo v bolj omejenem obsegu.

„Priložnosti se pri nas ponujajo predvsem v elektrotehniki, energetiki in elektroniki,“ je izpostavil Smole. Na to želijo opozoriti dekleta med 12. in 15. letom, prihodnje leto bodo to naredili v petih slovenskih regijah in poskušali k sodelovanju privabiti tudi srednje šole. Podjetja se namreč rada vključijo, saj imajo nekatera že zdaj težave pri svojem razvoju, ko potrebujejo nove inženirje ali se starejši upokojijo.

Z dnevom za punce želijo preseči tudi stereotipe in delitve na moške in ženske poklice. Ženske se v zadnjih letih že uspešno vključujejo v nekoč tipično moške poklice, kot sta vojak in policist, na naravoslovnih področjih se udejstvujejo v medicini in kemiji, vendar pa bi jih radi navdušili tudi za poklice varilke, orodjarke, upravljalke strojev ter inženirke fizike, elektrotehnike ali strojništva in programerke. „To niso več poklici umazanih rok in velikih mišic. Gre za upravljanje in nadzorovanje procesov, ki zahtevajo znanje in sposobnosti,“ je še poudaril Smole.

V Avstriji rezultati po desetletju

Koordinatorka projekta Maja Šoba je povedala, da so doslej pri projektu sodelovala podjetja, kot so Helios, Varsi, Iskratel in druga, ter osnovne šole iz Ribnice, Kočevja, Ljubljane, Predoselj in Domžal, prihodnje leto pa se jim bodo pridružili še v Velenju, Mariboru in Kopru. V letu 2014 bodo v projekt vključili še srednje šole, znova bodo organizirali delavnice na sejmu Infomativa s kemijskimi poskusi ali dekletom prilagojene predstavitve delovanja računalnika. V pripravi imajo tudi spletno aplikacijo, kjer bodo lahko dekleta dobila informacije o naravoslovno-tehničnih poklicih, kako dolgo traja izobraževanje zanje in na kateri šoli.

Podatkov o vplivu dneva za punce na vpis v šole in izbiro poklica za zdaj še nimajo, izkušnje iz Avstrije pa so, da so se prvi rezultati pokazali po desetih letih, ko se je nekoč tipično moški poklic metalotehnik uvrstil na lestvico desetih najpogostejših poklicev med ženskami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.