Slovenija
26 ogledov

Dekleta prevzemajo pobudo

najstniki Anže Petkovšek
Spolnost med mladimi. Med dekleti vse več takih s homoseksualno izkušnjo.

Več kot polovica 17-letnikov ima spolne odnose, kaže zadnja raziskava, izvedena med dijaki tretjega letnika srednje šole. Dijaki so dobro poučeni o zaščiti pred neželeno nosečnostjo, manj pa o spolno prenosljivih boleznih.


Istospolne izkušnje

Več kot 12 odstotkov deklet v raziskavi je potrdilo, da so imela spolni stik z drugim dekletom. Število deklet s homoseksualno izkušnjo se povečuje; v raziskavi, ki je bila izvedena leta 1996, je bilo takih dva odstotka in pol. “Dekleta se poljubljajo na usta, kar se jim zdi popolnoma običajno. Če jih vprašamo, zakaj, povedo, da to počnejo tudi na televiziji,” razlaga Fani Čeh, svetovalka za zdravstveno vzgojo pri zavodu za šolstvo.

Dekleta vedo več

Informacije o spolnosti in čustvovanju mladi tako dobivajo iz medijev ter jih iščejo na spletu, premalo pa v svojih družinah in šolah, kjer vsebine o spolni vzgoji niso posredovane sistematično, temveč je pogovor o njih odvisen predvsem od pripravljenosti učiteljev. Največji primanjkljaj je na poklicnih šolah. “Fantje imajo manj informacij kot dekleta; ta jih iščejo sama. Za dekleta je tudi značilen zelo hiter in čustven vstop v puberteto; zdaj so ona tista, ki fante spodbujajo v spolne odnose,” dodaja Čehova.

Komentarjev 4
  • frogstomp 09:50 27.september 2013.

    vi kr pejte v vojsko, bomo mi ostali babe spedenal k vs ne bo ;)

  • Ronald Reagan 08:36 27.september 2013.

    Ja, in to brez možnosti nekih civilnih služenj pa ugovora vesti in podobnih jajc...samo popolna telesna nesposobnost je lahko opravičilo.

  • gams25 08:12 27.september 2013.

    Tudi jaz se strinjem, naborništvo bi napravilo moške zopet moške.