Slovenija
33 ogledov

Deklica zaradi groženj obupana

Kot poroča današnji Dnevnik, je s komentiranjem "svojega" nekdanjega primera pre Žurnal24 main
Učenka 8. razreda OŠ Stična od sredine januarja prejema pisma z grozilno vsebino. Družina 13-letnice je povsem na tleh. "Točno vemo, katero dekle naj bi to pisalo, ukrepov pa ni," doda mati.

Celotna zadeva se je začela povsem nedolžno, in sicer s prepisovanjem kontrolne naloge. "Učitelj je prepisovanje opazil, hčerkini sošolki vzel kontrolko in ji ponudil možnost zagovora. Po tem dogodku se je vse začelo. Najprej klici na dom, nato pa grozilna pisma," zatrdi obupana mati 13-letnice.

"Prvo grozilno pismo je hči dobila 13. januarja, drugega že takoj naslednji dan, nadaljevalo se je 18., 20., 24., pa vse do 1. februarja, ko je bil sklican roditeljski sestanek. Starši so bili na pogovoru s socialno delavko seznanjeni z vsebino pisem, poleg tega pa jim je bilo naloženo, da se o zadevi pogovorijo s svojimi otroki. Ker se zadeva ni končala, smo skupaj s šolo podali prijavo na policijo Ivančna Gorica," prve ukrepe pojasni mati. Po sestanku je zadeva potihnila, vendar pa je sredi marca prišlo novo grozilno pismo.

Do 14 leta niso storilci kaznivega dejanja
21. člen kazenskega zakonika določa, da oseba, ki še ni dopolnila 14 leta starosti, ne more biti storilec kaznivega dejanja. "Mlajšim mladoletnikom (14 do 16 let) se lahko izrečejo vzgojni ukrepi ukora, navodila in prepovedi ter nadzorstvo organa socialnega varstva. Starejšim mladoletnikom (16 do 18 let) se lahko izrečejo vzgojni ukrepi, v izrednih primerih pa tudi kazni," pojasni Juhant.

"Točno vemo, katero dekle naj bi to pisalo, ukrepov pa ni. Pred dnevi mi je policist dejal, naj še nekaj dni počakam, da se bo videlo, če bo še kakšen listič. Ali jih preko 10 ni dovolj? Kaj, če drugič prinese nož? Psihično smo na tleh!" doda mati. Na koncu nam še pojasni, da je hči odličnjakinja, vendar pa se ji je učni uspeh zaradi groženj poslabšal. "Hčer je strah in ima odpor do šole," konča.

Policija s podatki skopa
"V zvezi z vašimi vprašanji vas obveščam, da je bila policija obveščena o dogodku, ki se je zgodil na eni izmed izobraževalnih ustanov v okolici Ljubljane. Zaradi zaščite otrokovih interesov vam več podatkov ne moremo posredovati," nam pove Sebastijan Juhant iz PU Ljubljana. Neuradno smo sicer izvedeli, da je policija že stopila v stik s šolo in problematično osebo, o zadevi pa je bilo obveščeno tudi pristojno tožilstvo. Na OŠ Stična še dodajo: "Na policiji so nam rekli, da lahko podajo le prijavo proti neznanemu storilcu."

Mati je vedela za dejanje hčerke
Ljudmila Vovk, socialna delavka in pomočnica ravnatelja OŠ Stična, nam pojasni: "Takoj, ko smo bili obveščeni o pismih, smo imeli razgovore s tistimi učenkami, ki bi lahko storile to dejanje. Zatem smo sklicali roditeljski sestanek staršev teh otrok," Vovkova izpostavi, da je mati storilke vedela za dejanje svoje hčerke, saj ji je ta o tem pripovedovala, medtem ko se preostalim staršem o grozilnih pismih ni niti sanjalo. "Punca je malce posebna, ima pa še neke druge težave oziroma izpade. Starše in deklico smo po zadnjem pismu, ki je bilo v omarico vrženo sredi marca, opozorili, da bodo v primeru nadaljevanja sprejeti določeni vzgojni ukrepi. Od takrat naprej je mir," konča Vovkova. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.