Slovenija
92 ogledov

Deklici udarili druga drugo, starša pa "v lase"

Otroško igrišče Profimedias
V Družinskem centru Mala ulica v Ljubljani, je morala posredovati policija, ker sta se očeta deklic, ki sta udarili ena drugo, zapletla v verbalni konflikt.

"Policija je bila 17. januarja okoli 17. ure obveščena o dogodku, v katerem naj bi se sprla dva očeta otrok," je potrdila Nataša Pučko s PU Ljubljana. "Policisti so ugotovili, da sta v otroški igralnici dve deklici med igro udarili ena drugo, zaradi česar je oče deklice na to opozoril drugega očeta. Med njima je nato prišlo do verbalnega konflikta. Policisti zoper udeleženca niso ukrepali, saj ni prišlo do kršitve javnega reda in miru."

Ni redko, da se zaradi otrok skregajo starši

Darja Barborič Vesel, socialna pedagoginja z dolgoletnimi izkušnjami dela z otroci in družinami v šoli ter svetovalka pri Familylabu, konkretnega primera konflikta med staršema zaradi prepira otrok ne more komentirati, saj ga ne pozna, a pravi, da ni tako redko, da se starši med sabo skregajo zaradi (nerešenega) nasilnega konflikta med otroci.

"Težko si predstavljam to situacijo, ker je premalo podatkov. Je pa logično, da imaš kot starš potrebo po tem, da bi zaščitil otroka in velikokrat  na to, kaj se je pravzaprav zgodilo gladamo  brez kritične distance. Špekuliram, da je en starš posegel na način, ki ga je drugi razumel kot žaljivega, drugi pa se je na to na svoj način  odzval," pravi Barborič Veselova in dodaja, da je pri svojem sodelovanju z družinskim centrom sicer srečala zelo veliko prijetnih staršev in kompetentnih  strokovnih sodelavk.

Šola na nasilje dostikrat ne odgovori ustrezno

Dodaja pa, da se v primerih, ko se zaradi  konfliktov  med otroki med sabo sprejo starši,  večkrat izkaže, da je odpovedala institucija, npr. šola, kjer je prišlo do primarnega konflikta. "Teh primerov, ko so se najprej sprli otroci, nato pa starši, je relativno veliko," pravi Borborič Veselova. "Do njih pride tudi zato, ker šola ali institucija na nasilje, ki se je tam zgodilo, ni odreagirala tako, da bi razjasnila situacijo in podala jasno stališče in določila  posledice, sankcije za udeležene v konfliktu. Ker zadeva ni bila rešana, se starša grdo gledata, če pa situacija še malo eskalira, imamo dodaten problem. Zaradi težave, ki bi morala biti primarno rešena v šoli."

Prerivanje na igrišču

Glede posredovanja staršev v prepiru in prerivanju otrok na igralih pa pravi, da je pri majhnih otrocih dobro malo počakati in opazovati, da bomo pri posredovanju pravični. "A s tem, ko posežemo  imamo možnost otroke učiti  delovati v družbi, ki ima določena pravila in jih na ta način socializiramo," poudarja Barborič Veselova. "Družbo smo danes postavili na enakovrednosti in enakopravnosti, tako, da ne veljajo le pravila močnejšega, ampak otroke učimo, da je potrebno spoštovati osebni prostor ali lastnino drugega."

NAPOVEDUJEMO: Več o agresivnem in nasilnem vedenju med vrstniki, moči in nemoči institucij in družbe kot celote, da se odzove nanj, ter nasvetih staršem, boste lahko prebrali v intervjuju z Darjo Barborič Veselovo, ki ga bomo na naši spletni strani objavili to nedeljo.

Komentarjev 1
  • malonaokoli 17:56 30.januar 2016.

    nevzgojeni starši imajo nevzgojene otroke...konflikti bodo vsak dan bolj agresivni