Slovenija
20 ogledov

Dekret za milijone evrov

AUKN je pred tem spremenila ustanovne akte družb, da lahko te sredstva vlagajo t Žurnal24 main
Dokapitalizacija. Državna podjetja morajo v NKBM vložiti "vsa prosta sredstva".

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) je Elesu in Gen energiji, neuradno pa tudi Pošti Slovenije (PS), ukazala, naj kupijo dokapitalizacijske delnice NKBM. Z izvedbo tega dekreta bo država obdržala posredni večinski delež v NKBM.

Zame je dovolj, da ohranimo eno sistemsko banko (NLB), ne vidim razlogov, da bi država davkoplačevalski denar vložila v sleherno investicijo.
Borut Pahor prejšnji teden o dokapitalizaciji NKBM

Povozili celo statute
AUKN, ki jo vodi Dagmar Komar, je čez noč spremenila celo akte o ustanovitvi podjetij, saj energetski podjetji denarja družb do zdaj nista smeli vlagati drugam kot v energetske naložbe.

"Nadzornih svetov in uprav ni več," je odločitev AUKN komentiral eden od nadzornikov družb, ki so dobile obvezujoča navodila. "Tako odločanje na vrat na nos, to niti ni politika, ampak je čista nesposobnost in še ena šlomastika AUKN," pravi poznavalec korporativnega upravljanja, ki ne želi biti imenovan.

Zbirajo 50 milijonov
Država ter državna sklada Kad in Sod imajo v NKBM zdaj 52-odstoten delež, za ohranitev deleža pa je potrebnih 54 milijonov evrov. Kad bo svoj delež vplačal, tako da "zmanjka" še slabih 50 milijonov. Gen energija mora po naših informacijah vplačati 20 milijonov evrov, koliko mora prispevati Eles, pa zaradi odsotnosti odgovornih nismo izvedeli, Holding Slovenske elektrarne navodil ni prejel, verjetno zaradi projekta Blok 6.

Tiho soglasje vlade
Vlada je prednostno pravico države do vplačila novih delnic prejšnji teden prenesla na državna podjetja, tudi država pa bo po sklepu vlade delnice vplačala "v obsegu, ki je razpoložljiv v okviru proračuna". Direktor Gen energije Martin Novšak je v tujini in včeraj ni bil dosegljiv, neuradno pa smo kljub temu izvedeli, da bodo morali za nakup delnic NKBM najeti posojilo.

S PS so nam odgovorili, da se do svojih naložb ne želijo javno opredeliti.

"Lahko je priložnost"
AUKN meni, da nakup delnic lahko pomeni dobro investicijsko priložnost. Kdo bo odgovarjal, če se bo izkazalo drugače, niso pojasnili. Svoja stališča do dokapitalizacije NKBM so javno objavili na izrecno željo predsednika vlade Boruta Pahorja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Cena, ki predstavlja pol knjižne vrednosti, pomeni relativno ugoden nakup delnic banke za potencialne investitorje. V podjetjih v državni lasti obstaja vrsta kapitalsko izjemno močnih, profitabilnih podjetij, ki imajo relativno velika prosta denarna sredstva in neizkoriščen kreditni potencial, ki ni vezan na že obstoječe razvojne projekte," med drugim piše v pojasnilih AUKN.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.