Slovenija
10 ogledov

Del Ptujčanov ostal brez pitne vode

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Na območju Ptuja je prepovedano pitje vode, saj je onesnažena z gnojnico. Pristojni svetujejo, da vodo do preklica prekuhavate.

Na Komunali Ptuj so za zurnal24.si povedali, da je do onesnaženja prišlo na območju levega brega Drave, v mestu severno od železniške proge na območju Vičave, Rabeljčje vasi in Grajene.

Ivan Dobnik, ki je na komunali zadolžen za pitno vodo, je za zurnal24.si dejal, da še ne vedo, kaj je botrovalo onesnaženju vode. Mikrobiološki izvidi so tako onesnaženo vodo pokazali v ptujskih vodohranih Panorama, Rabeljčja vas in Nova vas II.

Zakaj je bakterija E. coli nevarna?
Omenjeno bakterijo imajo v črevesju vsi sesalci, med njimi tudi človek. Dnevno se v blatu človeka nahaja več kot 100 milijard omenjenih bakterij. Da jo uničimo, pa je dovolj že pasterizacija ali prevretje. Sama sterilizacija pa ni potrebna.
Pri človeku lahko bolezni povzročajo le nekateri sevi bakterije. Gre predvsem za črevesne in zunajčrevesne okužbe, kot so vnetje sečil, meningitis, peritonitis, mastitis, septikemija in pljučnica.

Pri izvidi so, kot je dejal Dobnik, pokazali bakterijo Escherichia coli (E. coli), ki je pokazatelj fekalijskega onesnaženja. A kot pravi sogovornik, na podlagi tega še ne morejo zatrditi, da je šlo za gnojnico.  

Po naših podatkih naj bi bila prav slednja vzrok za onesnaženje. Na vprašanje, ali bodo na policijo podali kakšno ovadbo, če bi se izkazalo, da je šlo za gnojnico, pa je Dobnik dejal, da ne, saj je storilca nemogoče izslediti.

Oškodovani prebivalci velikega dela Ptuja
Zaradi onesnaženja vode je oškodovanih veliko Ptujčanov. Dobnik o številki sicer ni mogel govoriti, je pa dejal, da gre za del vodovodnega omrežja, ki poteka po najgosteje poseljenem delu Ptuja, kjer je veliko stolpnic.

Uporabniki vode morajo tako vodo do preklica prekuhavati. Kot je še dejal Dobnik, naj bi ukrep trajal še najkasneje do sobote popoldne, saj bodo na ptujski komunali šele takrat dobili mikrobiološke izvide.

Če bodo ti pokazali, da nevarnosti za zdravje ni več, bodo lahko umaknili prepoved pitja vode.

Ob zaužitju imate lahko črevesne težave
Slavko Lapajne
iz mariborske enote zavoda za zdravstveno varstvo je za zurnal24.si dejal, da so pri vzorčenju voda ugotovili mikrobiološke neskladnosti. Vzroki onesnaženja pa so lahko zelo različni.

Če boste takšno vodo prekuhavali, se boste izognili predvsem črevesnim težavam. Po besedah Lapajneta pa takšna voda za telo ni nevarna, če se z njo umijemo. Problem je namreč samo v njenem zaužitju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.