Slovenija
19 ogledov

Del slabih posojil še naprej skrit

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
Novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja je bila sprejeta brez dopolnila DL, s katerim bi se javno razkrilo podatke o vseh slabih posojilih.

Predlog Državljanske liste je predvideval razkritje vse slabih posojil, tistih, ki so bila v okviru sanacije bank prenesena na DUTB, kot tudi tistih, ki so ostala v bilancah bank. Za dopolnilo je glasovalo le 38 navzočih, 39 jih je bilo proti.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo morala z uveljavitvijo novele zakona objaviti podatke o posojilih, ki so bila iz bank v prevladujoči lasti države prenesena nanjo, in sicer o kreditodajalcu in kreditojemalcu, višini posojila, o tem, kdo ga je odobril in kako je zavarovano, banka pa bo morala razkriti tudi bruto stanje dolga posameznika dolžnika. Gre za posojila, razvrščena v razreda D in E, torej tista, ki zamujajo več kot 90 dni.

Z novelo zakona se bo sicer obveznost posredovanja informacij javnega značaja z organov javnega sektorja razširila tudi na podjetja v večinski lasti države ali občin. S tem se po prepričanju notranjega ministra Gregorja Viranta zmanjšuje korupcijska tveganja in povečuje odgovornost in učinkovitost upravljanja z javnim premoženjem.

Podjetja bodo morala posredovati podatke o vrsti posla, pogodbenem partnerju, pogodbeni vrednosti in trajanju posla, razen če ne bi to huje škodovalo njihovemu konkurenčnemu položaju na trgu. Bodo pa v vsakem primeru morala razkriti podatke o donatorskih, svetovalnih, sponzorskih ali avtorskih pogodbah.

Javni bodo tudi podatki o plačah, odpravninah in drugih bonitetah članov uprav in nadzornih svetov ter podatki o plačilnih transakcijah javnih gospodarskih zavodov, javnih podjetij, ki izvajajo gospodarsko javno službo, ter podjetij v 100-odstotni javni lasti.

Za spremembe v Kobilarni Lipica

Poslanke in poslanci so glasovali še o predlogih zakonov, ki so jih obravnavali v torek in sredo. DZ je z 48 glasovi za in enim proti potrdil novelo zakona o Kobilarni Lipica, ki med drugim sledi priporočilom glede ločevanja opravljanja javne službe in gospodarske dejavnosti.

V noveli je opredeljena organizacija javnega zavoda Kobilarna Lipica, ki ga bosta sestavljali enota kobilarna, ki bo opravljala javno službo, in enota turizem, ki bo tržila produkte na trgu. Opredeljeni so tudi organi upravljanja, in sicer bodo to direktor, sedemčlanski svet in petčlanski strokovni svet.

Poleg tega se z novelo širi plemensko jedro črede lipicancev, in sicer bo v kobilarni vsaj 80 plemenskih kobil, medtem ko jih mora biti po veljavnem zakonu vsaj 48, povišali pa bodo tudi število klasičnih rodov kobil s sedanjih 16 na 17.

Sprejeli novelo zakona o vojnih invalidih

Državni zbor je danes s 75 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o vojnih invalidih. Novela, ki jo je vlada poslala v obravnavo po skrajšanem postopku, črta starostni pogoj za uveljavitev pravice do družinske invalidnine, ki jo vdove po padlih borcih v vojaški agresiji na Slovenijo leta 1991 uveljavijo kot samostojne uživalke.

ot je v torek v DZ pojasnila ministrica za delo, družin, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, pojem samostojne uživalke pomeni, da lahko vdova uveljavi družinsko invalidnino neodvisno od tega, ali se skupni otroci redno šolajo ali ne, ter brez zahtevanega pogoja starosti 55 let ali trajne popolne nezmožnosti za delo.

Kopač Markova je tudi opozorila na pogoj, da so vdove živele s padlim borcem v skupnem gospodinjstvu vsaj zadnje leto pred njegovo smrtjo. Novela se nanaša le na štiri vdove, zato bodo njene finančne posledice na proračun majhne. Vdova je upravičena do družinske invalidnine v mesečnem znesku 464 evrov, kar glede na število upravičenk pomeni približno 22.000 evrov letno.

Komentarjev 2
  • jaki 09:55 06.marec 2014.

    ne razumem čefursko, zato mi, prosim razloži pomen prve besede

  • dragec 08:34 06.marec 2014.

    bagra bo samo kvasila in nič,saj so tudi sami koristili usluge bank (kot zastopniki ljudstva)