Slovenija
2 ogledov

Dela, a ne po napovedih

Prva seja druge Janševe vlade Anže Petkovšek
SDS. V stotih dneh uresničila slabo polovico predvolilnih napovedi.

Sto dni. Zdajšnja prva vladna stranka ni uresničila približno polovice predvolilnih napovedi za prvih sto dni, še več, o nekaterih sploh ne govori več. Pred volitvami je namreč SDS deset ukrepov za sto dni zapisala v knjižico.

Delno ji je spodletelo že pri prvi napovedi, da bo število ministrstev zmanjšala na deset. Čeprav je vlada uvedla superministrstvo za izobraževanje, kulturo, znanost in šport, je ministrstev še vedno 11, ministrov pa 12. Vlada je res pristopila k napovedanemu socialnemu dialogu, a ga ne more obkljukati kot uspešnega, saj sta policijska sindikata vložila pobudo za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Ker ji fiskalnega pravila ni uspelo vnesti v ustavo, za zdaj pa se to niti ne obeta, ni izpolnila niti tretje obveze – omejitve deleža javne porabe na največ 45 odstotkov BDP.

Uspešnejši pri podjetjih

O socialni kapici in ukinitvi davčne tajnosti za podatke o neplačnikih trenutno vlada ne govori več. Ji je pa uspelo uvesti stoodstotno davčno olajšavo za raziskave in razvoj, povečati olajšave za investicije in uvesti postopno znižanje davka od dohodka pravnih oseb na 15 odstotkov. Sprememba dohodninske lestvice je obtičala v z referendumom ogroženem zakonu za uravnoteženje javnih financ. V Nacionalnem reformnem programu so še načrtovane davčne počitnice za nova podjetja in pavšalna obdavčitev za mikropodjetja ter samostojne podjetnike, vendar tega še niso uvedli. Že pripravljena je menda tudi nova zakonodaja za pospeševanje postopkov pri gradnji stavb, a še ni bila sprejeta.

Tudi novi vladi še ni uspelo sanirati slovenskih bank in odpraviti kreditnega krča. Čeprav so jo napovedovali že v opoziciji, slabe banke niso ustanovili. O zakonu, s katerim bi banke prisilili, da dajo na trg neprodana zasežena stanovanja, pa sploh ni več govora.

Komentarjev 5
  • zoro 09:34 21.maj 2012.

    iz opisanega, kaj je sploh vlada napravila? Razen kadrovskih menjav - nič konkretnega. Vlada je pokazala nekaj volje in zagnanosti, da bi nekaj napravila in spremenila, a na svoj način. Z ignoranco pravnega reda in z ustrahovanjem tistih, ...prikaži več ki imajo kakršnekoli službe, da bodo te izgubili, če se bodo kakorkoli upirali trenutni vladajoči garnituri. 1. Vlada je zmanjšala socialne prispevke za brezposelne. A je kaj storila za nova delovnassmesta? 2. Vlada draži vrtce s posrednim plačevanjem storitev... Mogoče bi lahko znižali kriterije vssdragih vrtcih in s tem pocenili vrtce..3. A je vlada kaj storila, da bi izkoreninila delo na črno in se posvetila pobiranju davkov?4. A je vlada kaj storila, da bi začela pobirati denar od cerkve in vseh vernikov, ki so sesspripravljeni "označiti" za vernike5. A je vlada kaj izračunala, koliko denarja je že šlo v 100 dneh za kadrovske menjave, kissso že sledile - po kakšnem kriteriju že?Sindikati

  • anonimni12 09:12 21.maj 2012.

    bolje pol kot nic. zlasti glede na to kako bitko bijejo sindikati

  • anonimni12 09:12 21.maj 2012.

    bolje pol kot nic. zlasti glede na to kako bitko bijejo sindikati