Slovenija
21 ogledov

Dela bo za tri tisoč ljudi

Zavod za zaposlovanje brezposelnih ne bo napotoval na malo delo, ampak ga bodo t Žurnal24 main
Razpis. V neprofitne zavode bodo brezposelne napotili za največ eno leto.

“Na javno povabilo za izbor programov javnih del za prihodnje leto je do 13. decembra prispelo 2.115 ponudb, ki jih je posredovalo 1.026 delodajalcev,” so za Žurnal povedali na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ).

Na voljo 22 milijonov

Glede na visoko stopnjo brezposelnosti v Sloveniji je veliko zanimanje za službo prek javnih del. V programe javnih del naj bi bilo prihodnje leto vključenih več kot tri tisoč ljudi po vsej Sloveniji, za programe pa bo na voljo okoli 22 milijonov evrov. Za te zaposlene je določena tudi višina plače, in sicer med 708 in 1.063 evri bruto, odvisno od stopnje izobrazbe. Brezposelni so sicer lahko v program javnih del vključeni največ eno leto.

Največ v Murski Soboti

Za zdaj je največ ponudb za izvajanje programov prispelo na Območno službo ZRSZ Murska Sobota, in sicer 403 ponudbe. Okoli 400 pa so jih prejeli v Mariboru.

“Zanimanje brezposelnih za vključitev v javna dela je tudi letos veliko. Zavod za zaposlovanje v izbrane programe javnih del napoti brezposelne iz ciljnih skupin, ki so opredeljeni v javnem povabilu. Izvajalec pa izmed napotenih izbere ustreznega kandidata,” je pojasnila Vlasta Stojak, direktorica območne enote ZRSZ v Mariboru. V tej računajo, da bodo prihodnje leto za ta program porabili čez štiri milijone evrov.

“Tudi mi smo se prijavili na razpis. Računamo, da bomo iz tega naslova lahko zaposlili 15 ljudi. Potrebovali bi jih sicer še več. Na voljo so dela od informatorja do svetovalca,” je za Žurnal pojasnil Jožef Tivadar, direktor Centra za socialno delo Maribor. Informacija o tem, kateri neprofitni zavodi so dobili odobreno zaposlovanje prek javnih del, bo objavljena na spletni strani zavoda.

Komentarjev 4
  • privat 08:06 11.januar 2013.

    ja to je pa zato ker smo ovce...moramo pa priznati da je tudi 1500 € premalo za normalno življenje! 400€ pa je vsekakor samo suženjstvo! Eni imenujejo državo za demokratično,pahor pravi sodstvo deluje...kake premitivne združbe!

  • mirko 12:32 23.december 2012.

    Javna dela po mojem samo blaži socialno stisko ljudi. Z razvojem gospodarstva pa nima popolnoma nič skupnega. Ta odhodek je celo v breme gospodarstvu. Ta javna dela so v večini izmišljena, nepotrebna dela, ki ne prinašajo niti toliko dadane vrednosti, ...prikaži večosti, da bi pokrilo lastne stroške. Več koristi od tega denarja bi bilo, če bi se ta sredstva namenila za sistematično vzpodbujanje zaposlovanja v gospodarstvu. En takšen ukrep se mi zdi dober, na primer, da so delodajalci za mlade pri prvi zaposlitvi nekaj časa upravičeni pri plačevanju davkov. Lahko bi pa bilo takšnega in podobnega vzpodbujanja mnogo več.

  • erikkk 12:18 23.december 2012.

    Predvsem pa bodo mali zaslužki. Kaj pa nuca bit cel dan v službi če ne zaslužiš niti 400€. Naj še plačajo položnice poleg.Dokler si na vladi ne bodo znižali plač na 1500 .€ tud jaz ne bom delal ...prikaži večl za tistih ubogih 400 €