Slovenija
2 ogledov

Dela na Teš 6 spet ogrožena?

teš mediaspeed
Alstom ne izključuje možnosti, da bi zaustavili dela na šestem bloku Termoelektrane Šoštanj (Teš). Zaradi zamude pri vladnem poroštvu za začetek črpanja posojila pri Evropski investicijski banki (EIB) v Teš ne morejo poravnati obveznosti do izvajalcev.

Konec meseca namreč zapade v plačilo za 160 milijonov evrov obveznosti. "Trenutno se še vedno pogajamo z vodstvom Teša o nadaljnjih korakih. Delali bomo kot partnerji, da bi našli dobro rešitev za uspešno izvedbo projekta," je danes ob obisku francoskega veleposlanika Pierre-Francoisa Mourierja v Tešu povedal predstavnik Alstoma Jerome Poupon. Do konca oktobra bi moral Teš 6 po njegovih besedah nakazati Alstomu 154 milijonov evrov. Dela na gradbišču sicer potekajo po načrtu.

Državni zbor je na julijski seji sprejel zakon o poroštvu države za posojilo v višini 440 milijonov evrov za Teš. Med pogoji za sklenitev poroštva je, da se cena projekta ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov. Po zakonu bo država ob izpolnjenih pogojih jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB.

Pogajajo se za odlog

"Denar imamo, nimamo pa še vseh postopkov izpeljanih, da bi do tega denarja prišli. Prepričan sem, glede na razvoj dogodkov, na zakon, ki je bil sprejet, in na zaveze, ki jih imamo praktično vsi do tega projekta, da se bo to zgodilo v pravem oziroma skrajnem času. Tako računam, da bomo prišli do črpanja teh kreditov, ki so res najbolj ugodni v tem trenutku," je danes pojasnil direktor Teša Simon Tot.

Potrdil je, da se z Alstomom še pogajajo. "Mi se še pogovarjamo z njimi, da bi dosegli odlog za kakšen dan. Vsi pričakujemo nek odziv tudi od vlade oziroma ministrstva, da bi nam omogočala neka pogajalska izhodišča tudi naprej. V nedogled pa to ne bo šlo. Zavedati se moramo, da konec meseca novembra pa odidejo banke iz projekta, če ne bomo zaključili naših postopkov. To pa bi bila še večja škoda," je dejal.

V gradnjo Teš 6 so doslej vložili okoli 650 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.