Slovenija
40 ogledov

Delaj, tudi če se skuhaš!

Prevent Pur je v manj kot treh letih po tem, ko je od Japtija dobil pol milijona Žurnal24 main
Temperatura. Na delovnem mestu ne sme presegati 28 stopinj Celzija.

Delodajalci morajo tudi poleti poskrbeti, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne presega 28 stopinj Celzija; izjema so le tako imenovani vroči delovni prostori, kjer je lahko višja, če je v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih zagotovljena temperatura pod 20 stopinjami Celzija.

"Ni tako nevarno”

A tudi če temperatura presega dovoljeno, delavec zato ne sme odkloniti dela, saj “ob previsokih temperaturah na delovnem mestu
običajno ne gre za neposredno nevarnost za življenje”, poudarjajo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ).

Ima pa vročina vsekakor 
določen vpliv na zdravje delavcev, priznavajo, predvsem če gre za ekstremno visoke
temperature, zato mora delodajalec uvesti ustrezne varnostne in zdravstvene ukrepe, ki so lahko tehnični ali organizacijski.

Ukrep – odpiranje vrat

“Delovnega časa, vse dokler ne bo potrebno, ne bomo spremenili. Smo pa lani to storili za del uprave, tako da nismo bili v službi do 16. ure. Tista dva, tri tedne, ko je bilo res vroče, smo pač lahko delali od šestih do dveh,” pojasnjuje Alenka Pšeničnik iz kadrovske službe podjetja Akers valji Ravne.

In zakaj delovnega časa med poletno vročino ne spremenijo tudi za proizvodne delavce? “V proizvodnji pa tega ne moremo. Kolikor se da, to delamo z zračenjem, se pravi odpremo dvižna vrata, drugega pa žal ne moremo storiti. Imamo namreč tri izmene, stroji so zasedeni, zato česa drugega ne moremo napraviti,” dodaja.

Podobno se znajdejo v podjetju Lip Bled. “Kakšnega posebnega prisilnega prezračevanja nimamo; odpiramo vrata,” pravi njihov varnostni inženir Srečo Magister. Delovnega časa pa ne nameravajo spremeniti niti v ljubljanski Snagi.

Nad kršitelje z odločbo

Na Inšpektoratu RS za delo (IRSD) prijav zaradi preseženih temperatur običajno ne dobijo veliko, jih pa ljudje poleti pogosto sprašujejo, kakšne so najvišje dovoljene temperature ter dolžnosti delodajalca in pravice zaposlenih. Sicer pa, četudi je kaj narobe, inšpektorji izdajo le ureditveno odločbo, ker pravilnik ne predvideva kazenskih določb, pojasnjujejo na IRSD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.