Slovenija
163 ogledov

Delajo lahko dlje, a bo zato odpravnina nižja

Medicinske sestre v Italiji zaslužijo dobrih 1.800 evrov, na Norveškem pa več ko Žurnal24 main
Ustavno sodišče je odločilo, da javne uslužbenke lahko delajo enako dolgo kot moški, a to še ne pomeni, da jim ob tem pripade enaka odpravnina.

Kljub temu da je ustavno sodišče določilo, da je prenehanje pogodbe javnim uslužbenkam preden dosežejo pogoje za starostno upokojitev, ki veljajo za moške, neustavno, pa jim ob tem ne pripade enaka višine odpravnine kot moškim.

Bralka, ki je bila do nedavnega zaposlena v javnem sektorju, nas je namreč opozorila, da ker se je upokojila s pogoji dolečenimi za njene moške kolege, ne bo upravičena do odpravnine v višini treh povprečnih plač, ampak le dveh: "To je diskriminatorno, saj bi morale biti ženske ob enakih pogojih, ki jih je določilo ustavno sodišče, upravičene do enake višine odpravnine."

Izbirajo lahko med višjo odpravnino ali osnovo

Ministrstvo za javno upravo se s tem ne strinja in pojasnjujejo, da ustavne sodišče takšne diskriminacije pač ni ugotovilo in da vsaka uslužbenka lahko izbira, ali se bo upokojila po ženskih standardih in prejela višjo odpravnino ali pa bo delala nekoliko dlje in zato prejela nižjo odpravnino – v tem času pa se ji pokojninska osnova viša.

Minimalni pogoji veljajo za oba spola

V praksi je tako tudi popolnoma možno, da se javna uslužbenka upokoji takoj po izpolnitvi pogojev za žensko, pa vendar ne bo prejela odpravnine v višini treh plač, pač pa le dveh, ker je na primer že dopolnila 63 let, ker bi se lahko upokojila že z 62 leti in 20 leti pokojninske dobe. Na ministrstvo ob tem poudarjajo, "da to velja za oba spola in nikakor ne gre za diskriminacijo glede na spol".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.