Slovenija
12 ogledov

Delajo, niso zaposleni

Največ težav pri vključitvi na trg dela imajo še vedno družboslovci. (Foto: Shut Žurnal24 main
Ministrstvo: brezposelnost med mladimi ni pereč problem. Mladinski svet: veliko je prikrite brezposelnosti.
15.455 mladih, starih do 30 let, je trenutno prijavljenih na zavodu za zaposlovanje. Predstavljajo skoraj 16-odstotni delež registriranih brezposelnih v Sloveniji.

“Brezposelnost med mladimi v Sloveniji je trenutno najnižja v Evropski uniji (EU), samo Nemci in Avstrijci so boljši od nas, vsi drugi imajo dvakrat višjo stopnjo brezposelnosti med mladimi,” miri Zoran Kotolenko z ministrstva za delo. “Nočem sicer reči, da smo zadovoljni, ampak brezposelnost mladih v Sloveniji ni tako pereč problem kot v mnogih drugih državah EU,” dodaja.

Raje študent kot brez dela
Zaposlovanje je največji problem, ki trenutno pesti mlade,” pa je prepričana podpredsednica mladinskega sveta Alenka Blazinšek. Pravi, da so lahko statistike zelo zavajajoče in da na terenu opaža veliko prikrite brezposelnosti: “Ker vedo, da bodo brezposelni, si mladi zagotovijo statuse študenta s fiktivnimi vpisi, delajo prek študentskega servisa ali avtorskih pogodb in niso prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Pol za določen čas
Statistika. V drugem četrtletju letošnjega leta je bilo zaposlenih 169 tisoč ljudi, mlajših od 30 let, od tega nekaj manj kot 51 odstotkov za nedoločen in dobrih 49 odstotkov za določen čas (med zadnjimi je precej več žensk).

Dobijo slabše plačane službe, jih ne dobijo v svoji stroki, delajo skrajšan delovni čas, problematične pa so tudi zaposlitve za določen čas.”

Najbolj iščejo zdravnike

Med najbolj iskanimi poklici so po podatkih zavoda za zaposlovanje še vedno zdravniki, informatiki, kuharji, natakarji, varnostniki, strokovnjaki na področju elektronike, telekomunikacij, gradbeništva in strojništva, pa tudi tržniki in računovodje.

Ne čakajte uradnih razpisov
Ko se odločate za smer izobraževanja, ne upoštevajte le svojih želja, pač pa bodite pozorni tudi na to, kolikšne so možnosti, da bi v izbranem poklicu dobili zaposlitev.  “ Če greste danes denimo študirat na fakulteto za socialno delo, veste, da dela v tej deželi ne boste dobili naslednjih 15 let. Zato se morate pri izbiri študija zavedati, da boste morali službo morda iskati v tujini ali se odločiti za drug študij, čeprav vam ni tako ljub,” svetuje Zoran Kotolenko z ministrstva za delo.

Žurnalov nasvet
1. Pozanimam se pri prijateljih, znancih, nekdanjih sodelavcih, kontaktiram delodajalce;
2. prebiram oglase; 3.obiskujem zaposlitvene sejme; 4.vključim se v bazo iskalcev zaposlitvenih agencij.

Goran Lukič, ki na zvezi Svobodnih sindikatov Slovenije pokriva področje mladih, pa meni, da je nujno, da si vsak brezposelni naredi seznam prioritet. Premisli naj, kaj ga najbolj zanima, potem pa naj se usmeri v iskanje podjetij, ki najbolj ustrezajo njegovim poklicnim željam. "Največja napaka je, da človek čaka na uradne razpise. Treba je direktno kontaktirati podjetja in jim predstaviti lastne ideje, da v tebi že na začetku vidijo dodano vrednost," svetuje Lukič. Na zavodu za zaposlovanje poudarjajo: iskanje zaposlitve se vedno lotite načrtno in dejavno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.