Slovenija
842 ogledov

Delajo od doma in zase

Vesna Vižintin Vesna Vižintin
IVZ. Številni vodstveni delavci inštituta za varovanje zdravja opravljajo enako delo tudi prek svojih podjetij. Marušič. Minister za zdravje ni seznanjen z biznisiranjem uslužbencev: “Naj ukrepa svet IVZ.”

Interesi. "Večina vodstvenih delavcev inštituta za varovanje zdravja (IVZ) ne dela od doma zaradi prostorske stiske, kot pravi direktorica Marija Seljak, ampak delajo za svoja podjetja." Tako bi lahko povzeli odzive številnih strokovnjakov s tega javnega zavoda, ki so se obrnili na naše uredništvo, ko smo v Žurnalu24 razkrili, da je Seljakova odobrila delo na domu kar četrtini zaposlenih.

Dvakrat plačani
"Direktorica je z od petimi do sedmimi ljudmi prevzela IVZ s ciljem, da sprivatizira določena področja, ki jih IVZ zdaj kot nacionalna institucija opravlja strokovno in neodvisno. V prihodnje bodo to delo opravljale gospodarske družbe. Sami uganite, koliko bodo neodvisne pri, denimo, ocenjevanju kumar. Seljakova zanemarja skrb za javno zdravje, številni pa so dvakrat plačani za isto delo,” opozarjajo zaposleni.

IVZ namigovanja zanika
Na IVZ pavšalnih navedb, kot jih ocenjujejo, ne želijo komentirati in jih zavračajo kot “neresnične in neutemeljene”. Ostro zavračajo tudi namigovanja, da bi zaposleni prek svojih espejev poslovali z IVZ.

Toda javno dostopni podatki kažejo nekaj drugega: Matic Meglič, vodja centra za informatiko IVZ, je solastnik podjetja za spletne storitve Activis, hkrati pa je zastopnik zasebnega zavoda Center za sodobne izzive (CSI), ki je leta 2009 zaslužil slabih 145 tisočakov, ukvarja pa se s spletnimi bazami podatkov, kar naj bi Meglič v sklopu e-zdravja sicer delal za svojo plačo na IVZ. Solastnika CSI sta Perenič svetovanje in IJU Consulting – znani Inštitut za javno upravo Gorazda Pereniča in Rajka Pirnata.

Tudi predstojnica komunikacijskega centra Urška Križaj Hacin je solastnica svetovalnega podjetja Eurami, ki je lani zaslužilo slabih 14 tisoč evrov. Tudi drugi vodilni v svojih podjetjih opravljajo podobna dela kot v službi na IVZ. Izjema je le sobodajalka Saša Zupanič.


4.289
Milan Krek. Toliko znaša bruto plača direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo Koper, dodatnih 300 evrov neto in potne stroške pa prejema od IVZ.

317.903
Tatjana Buzeti. Toliko je predlani zaslužil zasebni zavod, katerega zastopnica je. Tam je polovično zaposlena, na ministrstvu za zdravje pa prejema 700 evrov neto plače.

9.000
Vesna Kerstin Petrič. Kot vodja sektorja na ministrstvu za zdravje je tolikšno vsoto namenila za zunanje eksperte pri projektu IVZ, med katerimi je bila tudi sama. Izplačila ni bilo.

14.402
Sandra Radoš Krnel. Toliko je lani prek svojega espeja za svetovanje v farmaciji zaslužila vodja za raziskovalno dejavnost na IVZ, ki dela od doma. Leto prej je zaslužila dobrih 30 tisočakov.

70.020
Marko Bandelj. Toliko prihodkov je lani imelo računovodsko podjetje Betriks, katerega solastnik je bil do pred pol leta vodja računovodske službe IVZ. Zdaj je na dopustu, sicer pa je prejel odpoved.

160
avtorskih in podjemnih pogodb je IVZ sklenil lani, predlani 142, letos pa 31.

2.800
evrov na mesec IVZ plačuje zunanjemu računovodskemu servisu Truden & Truden, ki uporablja prostore IVZ. Kot poglavitni vzrok, zakaj četrtina zaposlenih dela od doma, na IVZ navajajo prostorsko stisko.

Komentarjev 5
  • Altesse 15:02 18.junij 2011.

    Točno tako, anomalij je v našem "pravnem" sistemu ogromno. V vsakem zakonu je miljon lukenj. Vsi zakoni so šlampasti! Kako je mogoče da si en zakon dva ali trije pravni delavci razlagajo po svoje???? Torej so šlampasti in amaterski politiki ...prikaži več sprejemali ŠLAMPASTE zakone. Socialne in vse ostale pomoči

  • Altesse 14:59 18.junij 2011.

    Se strinjam, da je državnih seskov več kot preveč.

  • mirko 07:02 18.junij 2011.

    Na ministrstvu za šolstvo in šport je tega še več. Da ne govorimo o šolstvu, kjer ima vsak profesor privat predavanja, ampak res skoraj vsak. Naša država in njen sistem je resnično na vseh področjih skorumpirana. G. Svetlik bi pa ...prikaži več rad omejil sosedsko pomoč, namesto, da bi odpravil anomalije, pri neupravičenih finančnih prejemkih mater samohranilk samo zato, ker je njen partner prijavljen na drugem naslovu. Dejansko pa stanujejo skupaj.