Slovenija
28 ogledov

"Delajo problem za žrtve"

Minister Zalar spet uvaja člen, ki je že bil v kazenskem zakoniku iz leta 2004, Žurnal24 main
Zakonik. Pravosodno ministrstvo predlaga spremembe, ki jih stroka obsoja.

"Kar zmrazilo me je, ko sem prebrala predlog novele kazenskega zakonika (KZ), saj se pri spolnih zlorabah vedno znova vračamo nazaj." S temi besedami novelo KZ – pripravlja jo ministrstvo za pravosodje Aleša Zalarja – komentira predsednica Združenja proti spolnemu zlorabljanju in nekdanja kriminalistka Katja Bašič.

Staro in nedorečeno
Spremembe naj bi izboljšale pravno varstvo otrok žrtev različnih kaznivih dejanj in se še usklajujejo, a bodo na vlado šle še ta mesec. "Spremembe so potrebne zaradi pomanjkljivosti veljavne ureditve in uveljavljanja evropskih pravnih aktov," pravijo Zalarjevi.

Nepoučeni

Matic Munc, psiholog.

"Preveč pooblaščenih oseb ali drugih javnih uslužbencev ne pozna določil že obstoječega KZ in vztrajno zavrača obravnavo oškodovancev nasilja v skladu z obstoječo zakonodajo."

Novela spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let, spreminja tako, da določa dodatni pogoj za storitev tega kaznivega dejanja: obstajati mora očitno nesorazmerje med zrelostjo žrtve in storilca. Po novem se storilec ne kaznuje, če je bilo dejanje storjeno z osebo primerljive starosti ali duševne zrelosti, piše v predlogu.

"To ni v nobeno korist otrok, s tem nič ne izboljšujejo, delajo pa problem za žrtve. Ugodno bo samo za storilce,"
je ogorčena Bašičeva. Pojasnjuje, da bodo žrtve na presoji dodatnih izvedencev, ki bodo ugotavljali razliko v zrelosti, kar je pravzaprav nepomembno.

"Zakaj je treba dokazovati, da gre za nasilje?" se sprašuje Bašičeva. Na pomisleke zaradi zgodnje spolnosti mladoletnikov pa odgovarja takole: "Kjer ni tožnika, ni sodnika." Po sedanji ureditvi je namreč spolni odnos med 14-letnico in 15-letnikom kaznivo dejanje. Bašičeva meni tudi, da je člen o nasilju v družini nedorečen. Predlagatelji nasprotno trdijo, da novi člen "ustrezno stopnjuje kazenski odziv na družinsko nasilje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.