Slovenija
15 ogledov

Delajo v živalskih razmerah

Delo ulica Shutterstock
V proizvodnji in na gradbiščih delavci delajo tudi pri temperaturah, ki krepko presegajo dovoljenih 28 stopinj Celzija. Namerili so jih tudi čez 40!

"V podjetju Pet-nova iz Ajdovščine delavci v proizvodnji trenutno delajo na 40,2 stopinje Celzija," je povedal sekretar Sindikata gradbenih dejavnosti Slovenije Damjan Volf. Podjetje niti po opozorilih sindikata ni ustrezno ukrepalo in izboljšalo delovnih razmer, hkrati pa od zaposlenih še vedno zahtevajo stoodstotno izpolnjevanje norme. Delavci so se zato obrnili na delovno inšpekcijo v Ljubljani, tam so jih napotili na izpostavo Nova Gorica, vendar telefon zvoni v prazno, trdi Volf. 

Navedb delavcev pri nadrejenih nismo mogli preveriti, saj podjetje nima objavljene kontaktne telefonske številke, in čeprav je bilo v sodni register vpisano šele v začetku tega leta, je zdaj že blokirano.

Nečloveško tudi drugje

Volf je povedal, da zadnja dva tedna predvsem piše dopise podjetjem in si ogleduje stanje na terenu. Na sindikat se namreč ves čas obračajo delavci, ki jim delodajalci v poletnih dneh ne zagotavljajo delovnega prostora, v  katerem temperatura ne bi presegala 28 stopinj Celzija, kot to določa pravilnik za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnem mestu. 
Ukrepe, ki bi jih morali v takih razmerah zagotavljati delodajalci, je na svoji spletni strani objavil tudi inšpektorat za delo: "Med temi ukrepi so običajno najpogostejši organizacijski, kot so prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno, kot skrajni ukrep tudi prekinitev delovnega procesa." 


Po Volfovih besedah nekateri delodajalci po opozorilih sindikalnih zaupnikov to tudi naredijo in delavcem zagotovijo več pitne vode in ponoči prezračujejo delovne prostore, vendar pa čez dan hitro postanejo razmere predvsem v proizvodnih halah ali na zunanjih deloviščih vseeno nevzdržne. "Delajo v živalskih razmerah," je ogorčen Volf. Temperature v proizvodnih halah lahko namreč dosegajo 38 ali 39 stopinj Celzija, delavci pa pri vsiljenem ritmu dela nimajo nič krajšega delovnega časa ali več odmorov, saj si, Volf povzema delodajalce, ne morejo privoščiti, da bi naročniki čakali na izdelke. Tudi denarja za namestitev klimatskih naprav večinoma nimajo. "Žalostno je, da se vsako leto srečujemo z istimi stvarmi," dodaja Volf. 

V komunali se prilagajajo

Bolje je očitno med delavci v komunali in v varnostnih podjetjih, saj Majda Marolt, predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije, saj o večjih kršitvah delodajalcev niso bili obveščeni. Maroltova je povedala, da se jim večinoma uspe dogovoriti z delodajalci za prilagoditve delovnega časa in da torej začnejo delo zelo zgodaj zjutraj, ko še ni tako vroče. Vendar pa se kljub temu vseh toplotnim obremenitvam tudi njihovi člani ne morejo izogniti. Varnostniki na prireditvah, ki potekajo čez dan, tako kljub vročini delajo polni delovni čas. 

Komentarjev 5
  • punca05 16:00 06.avgust 2013.

    verjemi, da tile na zavodu uživajo, ne delajo in prejemajo nadomestila. kaj bi hodili v tako službo

  • recesija 15:51 06.avgust 2013.

    Kaj bi pa eni radi? Da se čez poletje ustavi vsa Slovenija zaradi visokih temperatur zraka?Kdo pa sili koga, da mora delati v teh pogojih? Na zavodu za zaposlovanje jih čaka 120.000, ki bi radi delali, pa nimajo dela.

  • dragec 14:13 06.avgust 2013.

    punca, saj živimo v kapitalizmu, a ne.