Slovenija
14 ogledov

Delale bodo le najnujnejše

Zobozdravstvene asistentke se borijo za 12 odstotkov svoje plače oziroma 150 evr Žurnal24 main
Zobozdravstvene asistentke. Prikrajšane za tri plačilne razrede so napovedale stavko.

Okoli 60 zobozdravstvenih tehnic za 12. oktober napoveduje stavko. Vodstvo Zdravstvenega doma (ZD) dr. Adolfa Drolca Maribor jim je pred tednom namreč izročilo anekse, s katerimi jim za tri plačilne razrede znižuje plačo. “To pomeni okoli 150 evrov na mesec, kar ni malo. To ni v skladu s podpisano kolektivno pogodbo, v kateri jasno piše, da spadamo v 22. plačilni razred,” so odločene tehnice.

Dopis ni kolektivna pogodba
“Zobozdravniki nas povsem podpirajo. Delale bomo samo najnujnejše in vztrajale tudi en teden,” napoveduje Nada Perko, predsednica stavkovnega odbora. “Obžalujem nastali položaj, saj bi se morali dogovoriti na ravni ministrstva za zdravje in sindikatov s področja zdravstva. Mi smo novo razvrstitev opravili na podlagi dopisa ministrstva,” pojasni Jernej Završnik, direktor ZD.

“Pritiski ministrstva so nelegitimni. Aneks se ne sklicuje na noben pravni akt, ampak na mnenje. Na najbolj obremenjenih delavkah želijo prihraniti nekaj evrov,” sklene Zvonko Vukadinovič, predsednik sindikata zdravstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.