Slovenija
6 ogledov

Delali bodo postopno

Poštna ulica in most čez Kokro bosta po novem na vrsti za obnovo leta 2013. (Fot Žurnal24 main
Obnova. Mestna uprava terminski načrt obnove prilagodila željam meščanov.
Tako bomo zmanjšali obremenitev na račun oteženega dostopa.
Aleksander Pavšlar, predsednik Krajevne skupnosti Center

Za eno leto se bo podaljšala obnova kranjskega mestnega jedra. Občinska uprava je prisluhnila željam Krajevne skupnosti (KS) Center, s spremembo terminskega načrta pa se je zaradi evropskih sredstev strinjala tudi služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko SVLR).

Razlogi za zamik

Glavni razlog za podaljšanje roka je zagotoviti čim manj moteč potek za stanovalce in druge v mestnem jedru. Tako bo naenkrat razkopanega manj mesta, pojasnjujejo pri mestni upravi. Letos bodo v celoti obnovljeni Trubarjev trg, Vodopivčeva ulica in del Cankarjeve ulice ter ploščad med cerkvijo in Prešernovim gledališčem, prihodnje leto pa bodo dokončali Glavni trg in preostanek Cankarjeve ulice. Poštne ulice z mostom, kostnico in dostopom do rovov se bodo lotili leta 2013. Spremembe so s SVLR usklajene; občina je podpisan dodatek k pogodbi prejela prejšnji teden.

Dostop bo manj otežen
Dogovor o nekoliko sproščenem in manj napetem urniku obnove je pozdravil tudi predsednik KS Center Aleksander Pavšlar. "Vsekakor je stanje zdaj boljše kot prej," je dejal. Veliko odprtih gradbišč naenkrat bi po njegovem mnenju poslabšalo dostopnost, mestu pa bi bila povzročena škoda. "Tako bomo zmanjšali obremenitev na račun oteženega dostopa," je prepričan, glede obnove pa ima še vedno mešane občutke.

Sofinanciranje EU
Denar
. Gradbena dela so vredna 4,8 milijona, arheološka izkopavanja pa 1,2 milijona evrov. Operacijo sofinancira Evropska unija, in sicer v višini 85 odstotkov upravičenih stroškov.

Vprašanje funkcionalnosti
"Zagotovo je pozitivna obnova komunalne infrastrukture, do estetskega urejanja mesta pa sem zadržan. Kot predsednika KS me namreč primarno zanima, kako mesto deluje. To neposredne zveze z lepoto tlakov nima. Pomembno je namreč, da so funkcionalni. Če se izkaže, da ne prenesejo težjih tovorov, potem z obnovo nismo naredili nič," je opozoril in spomnil na usodo Maistrovega trga, enega od dveh vhodov v stari del mesta, kjer je tlak uničil promet. "Bil je sicer lepo obnovljen, danes pa razpada do te mere, da je nujna vnovična obnova," je dejal in posvaril pred podobnim scenarijem in omejitvijo teže tovora na mostu čez Kokro. "Na to, da bi odrezali še drugi vhod v mesto, ne moremo pristati," je sklenil.

Arheologi so z najdenim do te faze obnove in izkopavanj zadovoljni. Najdbe na Pungartu pričajo o obsežni zgodnji poselitvi pomola, med cerkvijo in Prešernovim gledališčem pa se je izkazalo, da izkopavanja leta 1952 niso bila tako temeljita, kot so pričakovali, saj so našli nove grobove. Do podaljšanja obnove so zadržani. "Najboljše bi bilo, če bi zadevo opravili v enem zamahu," je dejal arheolog Milan Sagadin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.