Slovenija
18 ogledov

Delali na podlagi vizumov za izobraževanje

slovenija 07.05.2010 trije delavci se pogovarjajo na gradbiscu, stadion Stozice, Saša Despot
Nekateri delodajalci v Sloveniji so inovativni, ko gre za poskuse izogibanja določbam delovne zakonodaje, ugotavlja inšpektorat za delo. Tako so v nadzoru pri nekem delodajalcu ugotovili, da so tuji delavci pri njem delali na podlagi vizumov za izobraževanje in brez dovoljenj za delo.

Kot so sporočili z inšpektorata, so med inšpekcijskim nadzorom pri delodajalcu ugotovili, da delo, ki so ga opravljali določeni tuji delavci, vsebuje vse znake usposabljanja tujih napotenih delavcev, pri čemer pa njihov delodajalec ni pridobil ustreznih delovnih dovoljenj.

Delavci so v Sloveniji bivali na podlagi vizumov za dolgoročno bivanje zaradi udeležbe na tečaju ali drugih oblikah izobraževanja ali izpopolnjevanja, zaradi katerih tujec ne potrebuje dovoljenja za prebivanje zaradi študija.

Delavci so na različnih deloviščih opravljali delo montaže. Tuji in domači delodajalec sta sklenila pogodbo o usposabljanju in izdelala program usposabljanja, domači delodajalec pa je od Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pridobil tudi soglasje k izdaji dovoljenja za usposabljanje napotenih delavcev. Vendar so delavci delo nato opravljali na podlagi vizumov za dolgoročno bivanje in brez dovoljenj za delo.

Delodajalec se je pritožil

Inšpektor je delodajalcu z odločbo prepovedal opravljanje dela, delodajalec se je pritožil, drugostopenjski organ pa je pritrdil inšpektoratu in ugotovil, da je imelo opravljanje dela vse elemente usposabljanja tujih napotenih delavcev, zato bi moral tuji delodajalec za napotitev svojih delavcev pridobiti dovoljenja za napotene delavce.

Tujcu se lahko zaradi udeležbe na tečaju ali drugih podobnih oblikah izobraževanja in izpopolnjevanja izda vizum za dolgoročno bivanje, vendar pa vizum tujcu omogoča le vstop v državo in bivanje v njej toliko časa, kolikor je dovoljeno z vizumom. Tujec z vizumom izpolni le pogoj, da ima urejeno prebivanje, vendar pa je za zakonito zaposlitev ali delo tujca v Sloveniji potrebno tudi dovoljenje za delo za napotene delavce.

"Glede na opis dejanskega stanja in podane okoliščine v konkretnem primeru lahko ponovno opazimo inovativnost delodajalcev, ki se s svojim ravnanjem skušajo izogniti zavezujočim določbam delovnopravne zakonodaje v Sloveniji," ugotavlja inšpektorat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.