Slovenija
12 ogledov

"Delali smo po navodilih Šrota"

Slovenija 23.04.2013 Bosko Srot, sodisce, sojenje, kazenska zadeva zoper Boska S Saša Despot
Sedanji predsednik uprave Pivovarne Laško je na sojenju nekdanjemu prvemu možu družbe dejal, da so delali po navodilih Boška Šrota.

Sedanji predsednik uprave Dušan Zorko je dejal, da je Boško Šrot prek sistema finančnih koordinacij družbam iz skupine dajal navodila za posojila Infond Holdingu, ki niso bila vrnjena. "Mi smo delali po navodilih Šrota," je dodal.

Zorko je v času, ko se je začel Šrotov lastniški imperij zaradi finančne krize in prepovedi podaljševanja tako imenovanih tajkunskih posojil podirati, vodil upravo Pivovarne Union in nadzorni svet Fructala.

Po hišnih preiskavah, ki so razkrile nepravilnosti, je bil Šrot odpoklican z mesta predsednika uprave Pivovarne Laško, nasledil pa ga je Zorko, ki je danes dejal, da je temu sprva nasprotoval. Pojasnil je, da so bile družbe iz skupine zaradi omenjenih posojil v slabem položaju.

Očitajo mu zlorabo položaja

Šrot je namreč kot prvi mož Pivovarne Laško ter predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s s Šrotom povezano družbo Infond Holding, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Tožilstvo mu zato očita zlorabo položaja.

Zorko je danes dejal, da je bilo vodstvom družb iz skupine v tem času pojasnjeno, da so posojila namenjena za "branjenje Mercatorja". Kot je poudaril, ni vedel, koliko denarja so za to namenile preostale družbe iz skupine. Če bi vedel, da so sredstva namenjena za financiranje prevzema, bi, kot je zagotovil, ravnal drugače, predvsem pa bi pred odobritvijo posojil za mnenje zaprosil pravnike.

"Vedno nam je bilo zagotovljeno, da bodo sredstva vrnjena, ko bo Mercator prodan. Verjeli smo, da nekdo, ki obvladuje Pivovarno Laško, obvladuje tudi finančne tokove," je dejal. Sam naj sicer ne bi vedel, s čim se je ukvarjal Infond Holding, vendar je, ker je zaupal Šrotu, podpisal pogodbe za posojila. "Mi smo samo izpolnjevali navodila mame Pivovarne Laško," je dodal.

Pričakovali natančnejše odgovore

Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je opozoril, da bi moral Zorko kot priča in podpisnik veliko posojilnih pogodb natančneje odgovoriti, kako in od koga je dobil navodilo za dajanje posojil.

Na vprašanje, kakšna je bila vloga obtoženega Šrota pri tem, je Zorko dejal, da je Šrot kot predsednik uprave Pivovarne Laško in solastnik podjetja Atka-Prima prek soobtožene Vesne Rosenfeld, pozneje pa finančnih koordinacij, dajal navodila, naj se finančni presežki v skupini plasirajo na Center Naložbe in Infond Holding. Za dve od posojilih pogodb pa mu je navodila, kot je poudaril Zorko, dal navodilo Šrot neposredno.

Nekdanjemu direktorju Infond Holdinga Matjažu Rutarju in nekdanji Šrotovi svetovalki Rosenfeldovi tožilstvo očita pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja. Zloraba položaja se očita tudi družbi Atka-Prima, prek katere je Šrot obvladoval laško pivovarno.

Komentarjev 3
  • ac-dc 21:29 13.marec 2014.

    Pozabil si še na Kramarja in njegov miljon

  • dragec 13:32 13.marec 2014.

    šrot ,bavčar so produkti vladavine plešastega idiota

  • Marko Slovenia 13:12 13.marec 2014.

    Mešanje megle, sedet naj gre in. Btw, kje je Bavčar? In zakaj se nihče ne loti Šešok-a, ki sesuva Iskro. Bo Zidar prej v domu za upokojence? Kdo plačuje sodnike za to hitro delo??