Slovenija
56 ogledov

Delavca vzeli nazaj

Avtobus, ki naj bi vozil v Kranj, je odpeljal le prvi dan; dva delavca se tja vo Žurnal24 main
Iskra Semič. Delavec dobil tožbo. V Kranj le dva z avtom. Pojutrišnjem pripojitev.
35 strokovnih delavcev naj bi se po načrtih uprave vozilo v Kranj, a se zdaj vozita le dva.

Eden izmed strokovnih delavcev semiške Iskre Kondenzatorji, ki so v začetku aprila prejeli odločbo, da se bodo na delo iz Semiča vozili v kranjsko Iskro Mis, je, kot smo izvedeli neuradno, podjetje zaradi kršitve delovne zakonodaje tožil in tožbo tudi dobil.

Da to drži in da je moralo podjetje delavca znova zaposliti v Semiču, nam je potrdil tudi Sašo Pavlovič, vodja sindikata v Iskri Kondenzatorji. "Ali je zadeva že pravnomočna, ne vem, je pa ta delavec znova na delovnem mestu tu, v Semiču, in mislim, da bo iz naslova kršitve kolektivne pogodbe dobil tudi odškodnino v višini šestih mesečnih plač," nam je povedal Pavlovič.

Morali bi se upreti
Primer po Pavlovičevem mnenju jasno nakazuje, da bi se morali delavci nameri vodstva upreti odločneje. "Škoda, da so bili tako brez volje. Prek pravnih sredstev bi lahko dosegli, da bi delovna mesta obdržali tu, v Semiču, tako pa je s to potezo upravi uspelo, kar je bil ves čas njen namen: znebiti se čim več zaposlenih," je prepričan.

Za dva delavca, ki sta edina izmed 35 pristala na vožnjo v Kranj, so namesto prevoza z avtobusom organizirali prevoz s službenim avtomobilom. "A za vožnjo 250 kilometrov na dan nimata nikakršnih bonitet," je dejal Pavlovič.

Pripojitev k Iskri Mis
V četrtek, 1. julija, se bo tudi uradno zgodila pripojitev semiške Iskre h kranjski. "Delavci bodo dobili anekse k pogodbam o zaposlitvi; zanje se pravzaprav ne bo spremenilo nič, le delodajalec bo nov – nič več Iskra Kondenzatorji, temveč Iskra Mis," je dodal Pavlovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.