Slovenija
22 ogledov

Delavce Lafargea strah za službo

Protest pretekli teden. (Foto: Eko krog) Žurnal24 main
Zaposleni v Lafargeu Pahorju: "Smo dežurna tarča župana in nekaj posameznikov, ki jih ta zvesto financira." V cementarni Trbovlje vse po pravilih, opozarjanje na nepravilnosti ogroža njihova delovna mesta.
Celotno pismo delavcev Lafargea si lahko preberete na tej povezavi.

"Zakaj bi radi ukinili naša delovna mesta? Za okolje si ne prizadevajo in edino korist od tega bo imela konkurenca, ki uporablja alternativna goriva. Kaj je potem njihov resnični motiv? Švagan si ves čas na naših plečih (in z zbujanjem strahu med drugimi ljudmi) dela politično kariero. Tako kot si jo je delal z nespoštovanjem želja družine pokojnega predsednika," svoje pismo predsedniku vlade Borutu Pahorju sklenejo zaposleni v cementarni Trbovlje.

V soboto se izteče 10-dnevni rok, ki so ga protestniki pretekli teden dali državi za ukrepanje glede cementarne. V nasprotnem primeru napovedujejo državljansko nepokorščino.

Pretekli teden so člani društva Eko krog, občine Zagorje in Civilne iniciative Trbovlje pripravil veliko protestno akcijo, ki so jo poimenovali Štafeta norosti, s katero so želeli opozoriti na nepravilnosti v Cementu Lafarge, ki zastruplja njihovo okolje in prebivalce. Pridružilo se jim je več kot dva tisoč ljudi, sprejel jih je premier, ministrstvo za okolje pa mora do konca meseca pripraviti poročilo o tem, ali cementarna še izpolnjuje pogoje za izdajo potrdila, potrebnega za obratovanje.

Politični aktivisti
Že na dan protesta so iz Cementarne sporočili, da gre pri vsem skupaj za javni linč, ki ga spodbuja peščica posameznikov, njihov interes pa da ni skrb za okolje. Delavci se v pismu pridružujejo temu mnenju. Opozarjajo, da so zaskrbljeni za svoja delovna mesta. Podjetje posluje v skladu z dovoljenji, oni pa so "za župana sosednje občine Zagorje in nekaj posameznikov, ki jih ta zvesto financira, dežurna tarča vsakega nastopa v medijih". Trdijo, da širijo laži: "Zgleda, da bi nam radi samo povečali stroške, da bi bili prisiljeni tovarno v kratkem času zapreti. Torej njihove zahteve z varovanjem okolja nimajo nobene zveze." Opozarjajo, da meritve kažejo na dobro delo, od Lafargea pa v Zasavju živi nekaj sto ljudi. Predsednika vlade so ob koncu povabili na obisk tovarne, kjer bi se lahko sam prepričal, da njihove navedbe držijo.

Macerl: Najboljše pismo je smrad

Uroš Macerl iz Eko kroga je prepričan, da avtorje pisma skrbi predvsem dejstvo, da so v Trbovljah, Zagorju in Hrastniku stopili skupaj in se uprli sežiganju, zaradi katerega je življenje tamkajšnjih prebivalcev neznosno. "Najboljše javno pismo so napisali s tem, da zadnje tri, štiri dni zopet tako svinjajo, da smrdi po vsem Zasavju," pravi in pojasnjuje, da ljudje zaradi onesnaženja kličejo inšpekcijo in na center za obveščanje. S tem, ko predstavljajo Švagana kot politika, ki z omenjenimi akcijami dela politično kariero, želijo po njegovem predvsem skregati Zasavce med sabo. "Švagan ne rabi nobene politične kampanje, še najmanj po volitvah," pravi Macerl.

S strani vlade po njegovih besedah ni nobenih novih informacij. "To, kar je novo, je, da je po naših informacijah začel teči postopek na upravnem sodišču za začasen umik dovoljenja," pojasnjuje in za soboto napoveduje državno nepokorščino. "Akcije Eko kroga bodo nenasilne," pravi in dodaja, da za vse ostalo odgovornost prevzema vlada. V soboto se namreč izteče rok, ki so ga dali vladi, da ustavi sežiganje odpadkov v Lafarge Cementu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.