Slovenija
31 ogledov

Delavcem dolguje plačo in četrt

V MTT tekstil je zaposlenih 115 ljudi, ker pa podjetju kaže bolje, nameravajo za Žurnal24 main
Stečajni upravitelj prvič obiskal MTT Tekstil. Kooperanti na robu obupa.

„Delala sem tudi od dveh zjutraj in zdaj smo ostali brez vsega. Nimam zdravstvenega zavarovanja, imam pa velik dolg na davčni upravi“. „Usedli so se mi na osmino hiše. Ko sem šla do direktorja mi ni prisluhnil“. „Nam niso dolžni samo eno plačo, ampak so nam dolžni od avgusta“. „Denarja ni bilo, delo pa je vedno bilo, še 30. decembra lani.“ To je samo nekaj izjav obupanih kooperantov MTT Tekstila. Nekateri so kot samostojni podjetniki tam delali več let, nekateri so zaposlili še druge, sami so si morali nabaviti stroje, sedaj so ostali brez vsega. „Svinjarija se dogaja v Sloveniji, velika svinjarija,“ je na robu joka povedala ena izmed teh.

Direktor trdi drugače

„Ni res, da kooperanti niso dobili plače od poletja,“ pa pravi zdaj že nekdanji direktor Rajko Šrimpf. Ko ga je ena izmed zaposlenih popravila, je dejal, da se ne bo kregal in tako ni pojasnil koliko pa jim dolguje. Kot smo že poročali, nam je eden izmed kooperantov povedal, da je zadnje plačilo prejel julija preko podjetja Saten, registriranega na istem naslovu kot MTT.

Kaj je torej potopilo še zadnje večje tekstilno podjetje v Mariboru, pa čeprav je v letih 2009 in 2011 od države prejelo 4 milijone evrov pomoči? Direktor Šrimpf se izgovarja na slabo poslovno okolje ter na podjetji Geoplin in mariborski Nigrad. „Za plin imamo desetletne pogodbe iz leta 2006, smo preplačali v zadnjih štirih letih za 700.000 evrov plina. Praktično dve leti neto plače za nič! Mi porabimo za 5000 evrov plina, računajo nam ga pa za 20.000.“ Duši da jih tudi dolgoročna pogodba z Nigradom, še pravi direktor.

Prav tako zatrjuje, da so spoštovali pogodbe, s katerimi so dobili državno pomoč. Z 800.000 evri so poplačali državo, 1,7 milijona evrov so dali Novi KBM, 500.000 so namenili za nakup novih strojev in za delavce.

MTT bo težko zaživel na novo

Stečajni upravitelj Milorad Vidovič je povedal, da je podjetje leto 2012 končalo z 1,5 milijona evrov izgube, po prvih ocenah pa ima vsaj za 5 milijonov evrov dolga. Da bi tu proizvodnja zaživela na novo dvomi, saj so stroški proizvodnje ogromni, z zunanjo konkurenco pa se je težko kosati. Bo pa kooperantom njihove terjatve priznal kot prednostne. „Na prvo žogo lahko rečem da, ker so večji del svojih prihodkov ustvarjale z MTT Tekstilom. Če delaš za nekoga več kot 80 odstotkov, se po novi zakonodaji to šteje kot da si njegov zaposlen.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.