Slovenija
17 ogledov

"Delavcem je treba povrniti zaupanje"

Anja Kopač Mrak
1/7
Saša Despot
Kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je poudarila, da lahko edino vlada, ki bo delovala homogeno, uresniči svoje cilje in cilje ljudi. Odbor je prepričala.

Matični parlamentarni odbor je kandidatko za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak ocenil kot primerno za opravljanje te funkcije.

Predstavitev Kopač Mrakove je na današnji seji pristojnega odbora kot ustrezno ocenilo devet članov odbora, pet članov pa je glasovalo proti.

Zaščita delavcev in zajezitev sive ekonomije

Anja Kopač Mrak je v svoji predstavitvi v ospredje postavila odgovornost do ljudi in njihovih pričakovanj glede socialne države.

"Upravljamo s skupnim dobrim v imenu in za ljudi," je izjavila Kopač Mrakova in dodala: "Ker se po enem letu vračam na ministrstvo, kjer sem delala kot državna sekretarka, vem, da so tam sposobni ljudje.“

Med nalogami, ki se jih bo lotila prednostno, je tako najprej izpostavila zmanjšanje brezposelnosti. Kot je spomnila, imamo v Sloveniji že okoli 124.000 brezposelnih, pri čemer največji problem predstavljajo mladi, starejši in dolgotrajno brezposelni. Prioritete, ki si jih je postavila, so po njenih besedah posledica širse gospodarske situacije, v kateri se nahaja Slovenija.

V svoji predstavitvi je poudarila socialno podjetništvo in odpiranje zelenih in belih delovnih mest na tem področju. Po njenih besedah je treba povezati finančne vire in se dogovoriti o vlogi, ki jih želimo dati podjetjem in o njihovi podpori. Socialna podjetja so pomembna, ker delujejo v družbeno korist in ker zaposlujejo ranljive kategorije, je opozorila.

Dotaknila se je tudi dela delovne inšpekcije, ki je opravila več kot 9000 pregledov, a je kljub temu videti, da ne naredi dovolj. Kopač Mrakova je poudarila, da je na tem področju treba spremeniti zakonodajo in inšpektorjem na terenu dati novo moč. Poleg tega so potrebne tudi organizacijske spremembe v mreži in v organizaciji dela. "Zaščititi moramo delavce in povrniti delavcem zaupanje v pravno državo.“

"Ljudje zdaj vedno bolj čutijo posledice dela na črno, ker nimajo socialne varnosti,“ je še povedala Kopač Mrakova in s temi besedami poudarila pomen zajezitve sive ekonomije in dela na črno.

Namen ni bil dosežen

Po njenih besedah je treba popraviti socialno zakonodajo, ki jo je sprejela Pahorjeva vlada, a "nikoli ni zaživela v celoti“.

Evalvacija naj bi bila pripravljena, a jo je treba podrobno preučiti. "Vem pa že, da je eden bolj problematičnih prejemkov varstveni dodatek. Podatki so danes daleč o načrtovanih, tukaj bo treba sprejeti spremembe, ker ni bil cilj, da se poslabša status najranljivejšim skupinam.“

Namen je bil tudi razbremenitev socialnih delavcev, kar se ni zgodilo, je še povedala Kopač Mrakova in še poudarila, da je omejena s proračunom, a da bomo pristopili k najbolj akutnim spremembam, ki bi pričele veljati leta 2014.

Pozdravila odločitev ustavnega sodišča

Na področju pokojnin je pozdravila odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi člene zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanašajo na upravičence do dela pokojnine, ki so vplačevali zavarovanje v drugih republikah nekdanje SFRJ. To bo treba upoštevati v rebalansu proračuna in proračunu za prihodnje leto, je opozorila.

Nujne so tudi spremembe na področju štipendijske politike, pristopiti pa bo treba še k novima resolucijama na področju družinske politike ter enakih možnosti, je menila Kopač Mrakova.

Reorganizacija mreže centrov za socialno delo

Potrebna je aktivna politika zaposlovanja in proces usklajevanja z evropsko komisijo glede pobud za zaposlovanje mladih, je še izjavila kandidatka.

Po njenih besedah so spremembe potrebne tudi na področju agencijskega dela, saj imamo registriranih „neverjetnih 182 agencij“.

Na področju invalidskega varstva pa želi zakon o osebni asistenci vezati na zakon o dolgotrajni oskrbi.

Po desetih letih nova družinska politika?

Prizadevala si bo tudi za čim širše soglasje za sprejemanje in spreminjanje družinske politike. Že eno leto zamujamo pri implementaciji evropske direktive enakih možnosti pri starševskem dopustu, ki je pri nas neprenosljiv z matere na očeta, je izpostavila kandidatka. Zavzela se je tudi za podaljšanje starševskega dopusta pri posvojitvah. Spremeniti želi še družinski zakonik, na primer na področju varovanja pravic otrok.

Presečnik kritičen

Jakob Presečnik (SLS) je poudaril, da je že včeraj dejal, da je program takšen, da ni presenečen, da je bilo najtežje najti ministra za finance. "Vedno, ko se govori o mehkem zmanjševanju zaposlenih, to pomeni, da starejši odhajajo, mladih pa se ne zaposluje. Jaz sem do tega vedno kritičen."

Komentarjev 2
  • kapibara 18:53 19.marec 2013.

    Na podlagi prve fotke, je tudi mene prpričala, da me lahko zadovolji ("semering" ima oreng na knap) ... :-)

  • izRODEk 16:11 19.marec 2013.

    Tole je daleč najslabša kandidatka za ministrico od vseh predlaganih v novi vladi. SD-ju se prav vidi, da jih je čisto povozil čas in, da so politika starega kova, ki je preživeta in niso dorasli situaciji, v kateri se nahajamo. ...prikaži več Delovanje te ženskurine bi bilo vprašljivo na kakšnem centru za socialno delo kaj šele, da bo postala ministrica. Pa da se razumemo: sicer podpiram vlado A.Bratušek in sem naklonjen levi politični opciji ampak tole je pa....