Slovenija
46 ogledov

Delavcem varčevanje, vodstvu dodatki

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Anže Petkovšek
Zavod za zaposlovanje. Napredovanje le za podpornike stranke SDS, menijo zaposleni.

"Ni pravično, da vodstvo razsipno zapravlja javni denar, medtem ko bomo mi kmalu deležni večkratnega znižanja plač zaradi varčevanja," opozarjajo ogorčeni uslužbenci Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ). Opozarjajo predvsem na po njihovem mnenju nepotrebno sistemizacijo delovnih mest, za katero menijo, da je njen namen, da "zakonito opraviči očiščenje zavoda vseh zaposlenih, ki so se z leti dela izkazali". Prepričani so namreč, da bodo napredovali le podporniki stranke SDS. Zdajšnja direktorica ZRSZ Zlatka Srdoč Majer je bila na to mesto namreč imenovana v času vlade Janeza Janše. Srdoč Majerjeva očitke zanika.

Članstvo v stranki ne šteje

"Kadrov ne sprejemamo in ne bomo sprejemali po političnih nazorih, kar velja za vse stranke, tudi za SDS," je odločno vodstvo zavoda. Pojasnjujejo, da se sistemizacije ne lotevajo zaradi odpuščanja. "Sistemizacija delovnih mest je podlaga za uresničitev kadrovskega načrta in financiranja po pogodbi z ustanoviteljem, ministrstvom za delo," pravijo.

Usposabljanje ni svetovanje

Čeprav so najprej zatrdili, da akt o sistemizaciji delovnih mest ne predvideva nazadovanj, temveč naj bi bili delavci le umeščeni na določena delovna mesta, so na naše dodatno poizvedovanje potrdili, da bodo nekateri uslužbenci i" S sistemizacijo so zmanjšali število vodstvenih in vodilnih mest ter povečali število mest, kjer uslužbenci delajo neposredno s strankami. Vodstvo zanika navedbe, da so za pripravo sistemizacije najeli svetovalno podjetje Genroa. Podjetje je po besedah ZRSZ namreč izvedlo le "krajše usposabljanje s področja organizacijskega razvoja in uvajanja sprememb". Za enkratno sodelovanje so plačali 2.240 evrov brez DDV.

Vse po zakonu

Uslužbenci so nejevoljni tudi zato, ker je namestnica direktorice Anka Rode aprila prejela obvestilo o položajnem dodatku k plači v višini osmih odstotkov plače, kar naj bi znašalo okoli pet tisoč evrov. Vodstvo pojasnjuje, da je dodatek prejela za svoje delo med decembrom 2010 in decembrom 2011, ko je vodila službo za pravne zadeve. "ZRSZ je dolžan ravnati v skladu z določili zakona o sistemu plač v javnem sektorju in uredbe o kriterijih za določitev višine položajnega dodatka," še trdi vodstvo zavoda.

Komentarjev 7
  • privat 09:31 30.junij 2013.

    to je res ...zavod je le za velike ljudi . Za nas male pa ni zavoda ali sodstva ali policije!! Vse je že tako al tako mafija prevzela v svoje vrste!Res pa je čudno ker zavod za zaposlovanje ni nikoli ...prikaži več za nič odgovarjal ali plačal kako kazen za svoje nedelo...kar že potruje pravilo"tam kjer ni napak je mafija"

  • Darko 23:03 29.junij 2013.

    Ti si poglej kako se davki povečujejo in kako si ti bolan, ko ne najdeš niti ene kritične misli na stanje, ki ga čutiš v žepu.Po vsem tem sklepam, da si sds ovca

  • nejansizmu 22:40 29.junij 2013.

    Zavod za zaposlovanje je samemu sebi v namen. Tam se SDS-ovce najbolj znajdejo ker za kaj koristnega jih ne moreš porabiti, za mešanje megle in jebanje žive sile v zdrav mozak so pa zakon.Biti SDS-ovca je nekako podobno kot ...prikaži več biti retardiran. Oboji so nad seboj navdušeni.... : )