Slovenija
61 ogledov

Delavci bolj pogumni pri prijavah za nazaj

delavec Profimedias
V lanskem letu so inšpektorji za delo opravili skoraj 14.700 inšpekcijskih nadzorov. Odkrili so 33.360 kršitev in izdali skoraj 11 tisoč ukrepov. Največ kršitev je na področju neizplačila plač.

Rezultati lanskoletnega dela Inšpektorata RS za delo. Glavna inšpektorica za delo Nataša Trček je na današnji tiskovni konferenci povedala, da so lani delodajalcem izrekli skoraj 11.000 ukrepov, kar je 3000 več kot leto prej. Izrekli so za okrog 3,3 milijona evrov glob, izplačanih jih je bilo manj kot milijon.

Število prijav, ki jih dobijo na inšpektorat, je v lanskem letu znašalo 6500, kar je manj kot v preteklih letih. Večina se jih še vedno nanaša na področje delovnih razmerij. Od vseh prijav jih je bilo lani s tega področja okoli 5300.

Največ kršitev so že deveto leto zapored ugotovili na področju neizplačila plač. Veliko prijav prejmejo za nazaj, ko delavci zamenjajo zaposlitev in po besedah glavne inšpektorice tudi "bolj upajo prijaviti kršitve". V zadnjih štirih mesecih pa so na inšpektoratu opazili tudi preobrat, saj so se nanje v velikem številu začeli obračati delodajalci, ki zatrjujejo, da ne dobijo zadostnega števila delavcev, je pojasnila.

"Lahko predvidevamo, da bo v bodoče trg naredil svoje in bodo dobri delodajalci dobili dobre delavce, seveda pa jih bo treba za to ustrezno nagraditi," je izpostavila.

Delo otrok

Nova tema, s katero se zadnje mesece ukvarjajo na inšpektoratu, je delo otrok. Kot je poudarila Trčkova, se v zadnjem času pojavljajo agencije za posredovanje dela otrok, zakonodaja v Sloveniji pa je po njeni oceni na tem področju premalo regulirana.

Kot je dodala, se pojavljalo tudi tuje agencije, ki želijo posredovati delo tujih otrok, predvsem za snemanje reklam in filmov. Nekatere države, predvsem severnoevropske, so delo otrok v celoti prepovedale in se trg seli na jug, je še pojasnila Trčkova. "Ministrstvo smo o tem obvestili in smo že v pogovorih, kako zadevo razrešiti," je dodala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.