Slovenija
28 ogledov

Delavci brez plač, CPL v stečaj

CPL Anže Petkovšek
Izviseli. Podizvajalci Cestnega podjetja Ljubljana so to zimo plužili zastonj.

"Kolikor vem, zaposleni v CPL niso dobili plač," je dejal Jakob Počivavšek iz Pergama. Lucija Mak Uhan iz Drapal Consensusa, pooblaščenka lastnika Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) Ranka Mimovića, pa pravi, da bodo to storili danes ali v naslednjih dneh. Včeraj pa se je iztekel rok, do katerega bi morali izplačati plače za oktober; ker jih niso, je izpolnjen eden od pogojev za stečaj.

Drugi pogoj: obstoj terjatev

Stečaj se lahko začne, ko bo ljubljansko okrožno sodišče ugotovilo, da je družba insolventna in da obstajajo terjatve (o tem bo odločalo 1. marca), saj je več upnikov, med njimi štirje delavci CPL, že vložilo predlog za začetek stečajnega postopka.

Delavci niso dobili plač za oktober, november, december in januar ter del lanskega regresa. Vodstvo je denar – po nekaterih ocenah gre za več kot dva milijona evrov – že večkrat obljubilo, a obljube ni nikoli izpolnilo, poleg tega pa je odpustilo štiri delavce, ki so vložili predlog za stečaj.

Prej za CPL, zdaj za KPL

Kratko bodo potegnili tudi podizvajalci, ki so pozimi za CPL čistili ceste. Ti v tej zimi še niso dobili plačil. Eden od podizvajalcev je ceste za CPL čistil 20 let, prve težave s plačili pa so se začele lani: "Denar obljubljajo že nekaj mesecev." Dodal je, da kljub dolgu ceste še vedno čisti: "Če jih le eden ne, nič ne pomaga, vsi bi se morali zbrati, kar pa je težko." Tudi drug podizvajalec, ki je s CPL sodeloval deset let, ima podobno zgodbo: "Ne vem, kaj bo s plačili za nazaj, zdaj smo podpisali pogodbo s KPL." Ta ima v Ljubljani koncesijo za vzdrževanje cest, a tudi blokirane račune.

Komentarjev 2
  • Mirna Peč 16:37 19.februar 2013.

    to je naša država...birokrati in druga smetana je že poskrbela zase...za delavca pa ni...

  • dragec 12:10 19.februar 2013.

    CLP - predlog: dolg do delavcev takoj pokriti iz denarja mestne občine in potem lahko gre CLP v božjo mater - po domače!!!