Slovenija
19 ogledov

Delavci do plač pred stečajem

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
ZSSS predlaga spremembo zakona o jamstvenem skladu, po kateri bi sklad delavcu, ki dva meseca zapored ne bi prejel plače, zagotovil nadomestilo v višini razlike do minimalne plače.

"Jamstveni sklad je državna institucija in tako močnejša kot delavci," je predlog utemeljil predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Sistem, da morajo delavci, ko več mesecev ne dobijo plač, zahtevati stečaj podjetja, saj šele nato dobijo pravico do nadomestil, po njegovem mnenju ni dober.

"Takšno dejanje delavcev je zadnji krik po zagotovitvi socialne varnosti. Dejstvo, da so ljudje raje brezposelni, kot da imajo delo, je skrb zbujajoče,"
je dejal izvršni sekretar ZSSS za pravno področje in področje delovnih razmerij Dušan Zorko. Predlog po njegovih besedah pomeni zagotovitev vsaj minimalne socialne varnosti delavcem pred uvedbo stečaja.

Türk podprl predlog
ZSSS je predlog prejšnji teden predstavil predsedniku republike Danilu Türku, ki je, tako Semolič, predlog podprl.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so povedali, da morajo predlog, ki so ga predstavili v ZSSS, temeljito preučiti, šele nato se bodo lahko do njega opredelili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.