Slovenija
25 ogledov

Delavci dobili nadomestila

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
293 nekdanjih Vegradovih delavcev je dobilo prva denarna nadomestila.

Zavod za zaposlovanje je nekdanjim Vegradovim delavcem izplačal prva denarna nadomestila. Delavci so prejeli sorazmerni del denarnega nadomestila za oktober, celotno denarno nadomestilo za november pa bodo prejeli 7. decembra 2010 v izrednem roku izplačila, so pojasnili na zavodu.

Tega dne bo sorazmerni del denarnega nadomestila za november prejelo tudi 115 nekdanjih delavcev podjetja Vegrad Inde.

V petek se je na zavod prijavilo tudi 60 nekdanjih delavcev podjetja Vegrad Montal, ki bodo odločbe o pravici do denarnega nadomestila prejeli ta teden.

Delavci se bodo o vračilu lahko dogovorili
''Na bankah, bil sem v SKB in NLB, so mi zagotovili, da glede na navodila, ki so jih dobili, delavcem ne bodo več avtomatsko trgali denarja za vračilo sredstev jamstvenemu skladu. S stranko se bodo pogovorili in jo poslali k posojilodajalcu, ki bo zadevo uredil. To gre res samo za denar iz jamstvenega sklada,
'' je zadevo komentiral sindikalist Srečko Čater.

Spomnimo, Javni jamstveni in preživninski sklad RS je izplačal 581 delavcev v skupni višini dobrih 1,8 milijona evrov. Od tega je 498 nekdanjih delavcev Vegrada z naslova neizplačanih plač, nadomestil za neizrabljen dopust in odpravnin prejelo skupno 1,6 milijona evrov. Vendar pa so se banke usedle na izplačila in jim odtrgale obroke za posojila, ki jih je Vegrad odtegnil od plač delavcev, a nato ne nakazal bankam.

Nadomestila za največ dve leti
Nadomestilo v višini 70-odstotkov njihove povprečne plače v zadnjem letu bodo prejemali tri mesece, nato pa, največ 24 mesecev, 60 odstotkov te plače.
Po podatkih zavoda se je na novo zaposlilo 42 nekdanjih delavcev Vegradovih podjetij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.