Slovenija
4 ogledov

Delavci Gratima preživljajo pravo dramo

Fotografija je simbolična. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Delavci podjetja Gratim že od oktobra niso dobili plač. 30 jih je že moralo zapustiti Slovenijo. V sredo bo v Sežani manifestacija Nevidnih delavcev sveta.

Nevidni delavci sveta oziroma samoorganizirana skupina delavcev Gratima opozarja na svoj položaj. Delavci podjetja Gratim namreč že od oktobra dalje niso dobili plač. "Skupina delavcev preživlja pravo dramo," pišejo.

Preberite še:
Besim Hasančević je aktivist gibanja Nevidni delavci sveta, ki je v Slovenijo prišel z vero, da tukaj "obstaja vladavina zakona". Spoznanje je bilo bridko. "Vedel sem, da grem v del nekdanje Jugoslavije, pričakoval pa sem življenje, normalnejše od tistega v BiH. Toda v prvih štirih mesecih sem opazil, da je družba v Sloveniji, če ne bolj, pa vsaj enako skorumpirana kot tista v BiH. Da bi rešil določene težave, so od mene naravnost zahtevali denar." Več v članku Slovenija skorumpirana vsaj kot Bosna

Kot pravijo, lastnik podjetja na njihove zahteve odgovarja s praznimi obljubami in grožnjami. "Stanovanje, v katerem živijo (delavci, op. p.) in za katerega plačujejo 150 evrov po osebi, pri čemer živi v enem apartmaju 12 ljudi, je 'od gazde'. Ta računa na pokornost delavcev, saj bi zanje izguba stanovanja pomenila bodisi izgubo dovoljenja za bivanje (za tiste z začasnim bivališčem) bodisi izgubo prijave bivališča in s tem izgubo vseh pravic iz dovoljenja za stalno bivanje."

Ostali brez vsega
30 delavcev je že moralo zapustiti Slovenijo, 55 delavcev podjetja iz Sežane, 15 tega podjetja iz Sežane in 15 iz Kopra jih še vztraja. "Po letih dela v Sloveniji, potem ko so zgradili pomembne infrastrukturne objekte v občini Sežana in drugje, so ostali brez sredstev za preživljanje, na robu lakote," pišejo in dodajajo, da so se zato združili v IWW (Nevidni delavci sveta) – samoorganizirano skupino delavcev Gratima.

Priprava na manifestacijo
Zahtevajo takojšnje izplačilo plač, nadur, aktivno vključenost javnih institucij oziroma občine Sežana ter spremembo zakonodaje. V podporo zahtevam samoorganizirane skupine delavcev bodo Nevidni delavci sveta v Sežani pred stavbo občine in pred lokalnim zavodom za zaposlovanje organizirali manifestacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.