Slovenija
49 ogledov

Delavci Lida želijo svoje plače

Družba Ceste mostovi (CM) Celje je pogodbeni izvajalec del. Dela že izvaja v pol
1/5
Žurnal24 main
Danes ob pol desetih zjutraj se je pred celjsko davčno izpostavo na Aškerčevi ulici, v okviru stavke, ki poteka pred sedežem podjetja Lid, začel protestni shod delavcev podjetja, ki ga je organiziral sinidikat delavcev skupine CM Celje.

Stavka delavcev podjetja Lid je napovedana zato, ker podjetje zaposlenim že eno leto ne plačuje zakonsko predpisanih prispevkov, s stavko pa delavci želijo doseči, da se s takšno prakso prekine.

Sindikat je vodstvo podjetja Lid že prejšnji teden pozval k takojšnjim pogajanjem o stavkovnih zahtevah in o iskanju predloga za reševanje spora. Stavkovne zahteve so takojšnje izplačilo celotne plače za maj ter izplačilo vseh zapadlih in neplačanih prispevkov in davkov od plač za obdobje od maja lani do maja letos.

Prav tako delavci zahtevajo izplačilo stroškov v zvezi z delom za maj, plačilo preostalega in neizplačanega regresa za letni dopust za leto 2011, izplačilo letošnjega regresa ter omogočanje koriščenja presežkov opravljenih ur ali napotitev delavcev na čakanje, ker delodajalec ne more zagotavljati dela, do popolnega izplačila plače za maj.

Stavka bo trajala do sprejetja sklepa stavkovnega odbora o prenehanju stavke oziroma do sklenitve sporazuma med sindikatom delavcev skupine CM Celje in podjetjem Lid. Podjetje Lid kot kadrovski inženiring zaposluje od 140 do 160 delavcev.

Komentarjev 3
  • vest 23:53 26.junij 2012.

    Kje je država in njeni organi. ZPIZ ( Papež) in ZZZS (Fakin) verjetno ne pogreša nevplačnih prispevkov, katerih vrednost se glede na čas neplačila in maso zaposlenih za katere ni bilo teh vplačil ni majhna. ZPIZ je verjetno dobil s ...prikaži več strani delodajalca do 30. 4. za preteklo leto izpolnjen M4 na podlagi katerega bi lahko ukrepal proti takim neplačnikom. Država pa nič (raje se bodo menili o rdeči, zeleni ali kake druge barve zvezdi) namesto, da bi kaj takega prepovedali in tudi sankcionirali. Enako so delali v podjetjih katerih 100 % lastnik je bila država.

  • Alena 13:16 26.junij 2012.

    zakaj se delavci ne združite in greste skupaj na cesto...posamezni protesti nimajo efekta

  • ferdo43 11:07 26.junij 2012.

    tudi delavci PAP Mobila in PAP Avtomatike so že od marca brez plač!!!!!!!!! še o tem kaj poročajte!!!!! Podizvajalcem so dolžni milijone in še kar furajo firmo, dejte še kej o tem, no!!!!!